Smyghöjning av priser

Skriftlig fråga 2019/20:920 av Angelica Lundberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-07
Överlämnad
2020-02-09
Anmäld
2020-02-11
Svarsdatum
2020-02-19
Sista svarsdatum
2020-02-19
Besvarad
2020-02-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Det har blivit allt vanligare att företag som säljer livsmedel minskar varornas innehåll, kanske i samband med en ny förpackning, utan att justera priset. Ibland är det förpackningen som blir mindre med följd att mängden innehåll också minskar, men det förekommer att förpackningen också blir större trots minskat innehåll. Den här typen av smyghöjning av priser kan vara svåra att upptäcka och konsumenterna känner sig ofta lurade. Särskilt problematiskt är det för de grupper av konsumenter som är extra utsatta. Priser kan såklart ändras och förpackningar göras om, men det borde vara tydligt för konsumenten om en prishöjning skett.

Regeringen har aviserat att en proposition om nya befogenheter på konsumentskyddsområdet kommer nu under våren. Här har regeringen en chans att också agera mot osjysta prishöjningar.

Med anledning av ovan vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Hur arbetar statsrådet för att stärka konsumenternas skydd mot smyghöjningar av priser?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:920 besvarad av Statsrådet Lena Micko (S)



Fi2020/00491/KO

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:920 av Angelica Lundberg (SD)
Smyghöjning av priser

Angelica Lundberg har frågat mig hur jag arbetar för att stärka konsumenternas skydd mot smyghöjningar av priser.

Konsumenter ska få korrekt information om produkters pris och egenskaper för att kunna göra väl avvägda val. Det finns inget krav på att näringsidkare ska informera om prishöjningar, men i prisinformationslagen finns bestämmelser som preciserar hur priser ska anges vid försäljning av varor och tjänster. Det finns bl.a. bestämmelser om jämförpris som syftar till att konsumenterna ska kunna jämföra och se vilken vara som är billigast oavsett förpackningsstorlek. I marknadsföringslagen finns bestämmelser som förbjuder näringsidkare att använda sig av felaktiga påståenden om bl.a. produktens egenskaper, såsom art, mängd och kvalitet eller just om produktens pris.

Det är viktigt att dessa regler, som är gemensamma inom EU, följs av näringsidkare. Ett nytt EU-direktiv om modernisering av konsumentskyddsreglerna har beslutats som bl.a. innehåller krav på stärkta sanktioner vid allvarliga överträdelser. Vidare ger en ny EU-förordning om samarbete mellan tillsynsmyndigheter på konsumentskyddsområdet nya befogenheter för tillsynsmyndigheterna, bl.a. Konsumentverket. Den proposition som Angelica Lundberg nämner kommer att föreslå kompletterande bestämmelser till förordningen.


Stockholm den 19 februari 2020

Lena Micko

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.