Slutförvar av använt kärnbränsle

Skriftlig fråga 2020/21:2633 av Jan R Andersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-04-22
Överlämnad
2021-04-23
Anmäld
2021-04-27
Besvarad
2021-05-05
Sista svarsdatum
2021-05-05
Svarsdatum
2021-05-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Under debatten i ärendet Utskottsinitiativ om hanteringen av använt kärnbränsle (FöU10) framkom att klimatminister Per Bolund förordade att processen med tillståndsgivning skulle delas upp så att frågan om utökning av kapaciteten vid mellanlagret Clab i Oskarshamn och slutförvarsanläggningen i Östhammar behandlades var för sig.

Denna fråga är inte okomplicerad då en uppdelning av beslutsprocessen skulle innebära att det vetobeslut som Oskarshamns kommun beslutat ge regeringen upphävs. Detta då Oskarshamns kommuns vetobeslut är villkorat av att tillståndsgivningen för slutförvarsanläggningarna i både Oskarshamn och Östhammar ska genomföras i en samlad process.

Om regeringen väljer att gå vidare med en delad tillståndsprocess innebär det därför att regeringen riskerar att få ett negativt vetobeslut från Oskarshamn samt att processen försenas avsevärt. Ytterligare förseningar skulle också skapa stora kostnader samt riskera vår framtida elförsörjning.

Med anledning av detta vill jag fråga statsminister Stefan Löfven:

 

Är det statsministerns och regeringens samlade uppfattning att en uppdelad tillståndsprocess för slutförvarsanläggningar i Oskarshamn och Östhammar bör genomföras?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2633 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)


Svar på fråga 2020/21:2633 av Jan R Andersson (M)
Slutförvar av använt kärnbränsle

Jan R Andersson har frågat statsministern om det är statsministerns och regeringens samlade uppfattning att en uppdelad tillståndsprocess för slutförvarsanläggningar i Oskarshamn och Östhammar bör genomföras. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) har ansökt om tillstånd till uppförande, innehav och drift av en kärnteknisk anläggning för slutförvaring av använt kärnbränsle och kärnavfall. Det är fråga om dels tillstånd enligt lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet, dels tillstånd enligt miljöbalken. Ansökan omfattar tre delar; en kapacitetsutbyggnad av det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle (Clab), en anläggning för inkapsling av det använda kärnbränslet inför slutförvaring, inkapslingsanläggningen (Clink), och själva slutförvaret.

Vid prövning av komplexa verksamheter enligt lagen om kärnteknisk verksamhet tillämpas enligt internationell och svensk praxis en stegvis prövning. Processen innebär att beslut ska fattas i stegvisa tillstånd ända fram till slutförvaret öppnas för användning. På så sätt fortsätter granskningen och forskningen kring den så kallade KBS-3 metoden. Det innebär att SKB behöver godkännande i samtliga steg inför uppförandet av slutförvaret, inför provdrift, rutinmässig drift och inför avveckling och förslutning.

Regeringen inväntar för närvarande ett så kallat samråd enligt Esbokonventionen med två av våra grannländer, Polen och Tyskland. Därefter kommer regeringen att arbeta prioriterat och så skyndsamt som möjligt med att förbereda ett beslut.

Stockholm den 5 maj 2021

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.