Skydd av grundvatten

Skriftlig fråga 2019/20:2084 av Lotta Olsson (M)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2020-08-31
Överlämnad
2020-09-01
Anmäld
2020-09-03
Svarsdatum
2020-09-09
Sista svarsdatum
2020-09-09
Besvarad
2020-09-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Sverige har historiskt varit ett land som haft god tillgång till, men också värnat, sina vattendrag och sitt grundvatten. Vatten är den i särklass viktigaste naturresursen, och den goda tillgången har tjänat oss väl.

Nu är det inte längre självklart. Vi ser nya hot mot vårt vatten. Torra somrar har inneburit att grundvattennivåerna sjunkit. Dessutom har den ogenomtänkta utrivningen av gamla dammar, som av hävd sparat vatten över året, inneburit att grundvattennivåerna på många platser sjunkit.

Detta hotar nu inte bara tillgången till vatten i enskilda brunnar, utan många av våra städer klarar inte längre sin vattenförsörjning.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkra grundvattennivåerna så att vi även i framtiden har tillgång till rent vatten?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2084 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)



M2020/01317/Nm

Miljödepartementet

Miljö- och klimatministern samt vice statsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:2084 av Lotta Olsson (M)
Skydd av grundvatten

Lotta Olsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att säkra grundvattennivåerna så att vi även i framtiden har tillgång till rent vatten.

Dricksvattenförsörjningen i Sverige kommer att påverkas av klimatförändringarna. Enligt scenarier som SGU och SMHI har tagit fram kan perioder med försämrad vattentillgång innebära problem i delar av landet. Både regeringen och ansvariga myndigheter arbetar kontinuerligt med att förebygga effekter av klimatförändringarna och arbetar med flera olika åtgärder för att hantera vattensituationen på både kort och lång sikt. Några exempel på detta är:

Regeringen finansierar förebyggande och kunskapshöjande insatser, utredningar, samordning med mera för att förebygga och begränsa samhällets sårbarhet till följd av klimatförändringar. Genom denna finansiering genomför SMHI i egen regi eller i samarbete med andra myndigheter en rad projekt som relaterar till vattenbrist och torka.

Regeringen har tillfört medel till länsstyrelsernas arbete med förebyggande åtgärder för skydd av vatten, exempelvis genom inrättande av vattenskyddsområden.

Regeringen har avsatt medel för att i större utsträckning restaurera och anlägga våtmarker i syfte att stärka landskapets egen förmåga att hålla kvar och balansera vattenflöden.

Regeringen har tillfört medel till SGU för att bistå kommuner och län med fördjupade kartläggningar av grundvattenresurser i särskilt utsatta regioner.

Regeringen har tillfört medel till Livsmedelsverket i syfte att inrätta ett kansli som ska arbeta med stärkt samordning av det förebyggande arbetet med att skydda dricksvattnet.

Regeringen har beslutat om en förordning, samt tillfört medel, som möjliggör stöd till åtgärder som syftar till bättre vattenhushållning och bättre tillgång till dricksvatten. Förordningen innebär en möjlighet att ge stöd till åtgärder som motverkar vattenbrist och torka.

Utöver detta har regeringen bland annat gett samtliga länsstyrelser i uppdrag att kartlägga och analysera vattensituationen på regional och lokal nivå i respektive län, i syfte att ge fördjupad information om situationen för att vara förberedd på eventuell vattenbrist.

Regeringen följer händelseutvecklingen noga både när det gäller yt- och grundvattennivåerna samt vattenförsörjningen. Regeringskansliet har löpande dialog med ansvariga myndigheter för att säkerställa att nödvändiga åtgärder vidtas.

I tillägg till detta vill jag tydliggöra att det vid utrivning av dammar krävs tillstånd enligt miljöbalken. Prövningsmyndighet för dessa frågor är mark- och miljödomstolen. De beslut om utrivning som fattas av mark- och miljödomstolen föregås av noggrann utredning av effekterna av en utrivning. Ett tillstånd till utrivning kan förenas med villkor i syfte att minimera eventuella negativa effekter av en utrivning.

Stockholm den 9 september 2020

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.