Till innehåll på sidan

Skrivelse angående förnyad ANDTS-strategi 2021-2025

Skriftlig fråga 2021/22:766 av Pia Steensland (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-14
Överlämnad
2022-01-16
Anmäld
2022-01-18
Svarsdatum
2022-01-26
Sista svarsdatum
2022-01-26
Besvarad
2022-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den 15 juni 2021 beslöt riksdagen, efter förslag från Kristdemokraterna, att avslå regeringens proposition En förnyad strategi för politiken avseende alkohol, narkotika, dopning, tobak och nikotin samt spel om pengar 2021–2025 och strategins övergripande mål. Riksdagen uppmanade i samband med beslutet regeringen att återkomma med ett förslag till nytt övergripande mål som tar hänsyn till de varierande skadeverkningarna som olika tobaks- och nikotinprodukter kan orsaka, att uppdra åt Socialstyrelsen att klargöra de gradskillnader av ANDT-produkters skadeverkningar som är vetenskapligt påvisade, att uppdra åt Socialstyrelsen att genomföra kartläggningar i syfte att förbättra beroendevården samt att utreda möjligheterna att skapa ett nationellt kompetenscentrum för ANDTS-prevention med mera.

Undertecknad frågade nyligen socialministern när regeringen avser att återkomma till riksdagen med ett nytt förbättrat förslag till ANDTS-strategi (skriftlig fråga 2021/22:662).

I sitt svar den 3 januari instämde socialministern om vikten av en samlad strategi inom ANDTS-området. Hon betonade att arbetet inom alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobaksområdet vägletts av en samlad strategi sedan 2011 och att strategin har haft en viktig och stödjande funktion i det samlade arbetet på nationell, regional och lokal nivå. Hon menade också att det är särskilt viktigt att skydda barn och unga mot skadliga effekter orsakade av alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar. Vidare skrev socialministern i sitt svar att regeringen har tagit emot riksdagens tillkännagivande och avser att återkomma till riksdagen.

Den 11 januari presenterade regeringen förteckningen som redovisar propositioner som är avsedda att lämnas från mitten av januari 2022 och under återstoden av riksmötet. Förteckningen innehöll en skrivelse med titel En förnyad strategi för politiken avseende alkohol, narkotika, dopning, tobak och nikotin samt spel om pengar 2021–2025.

Det är anmärkningsvärt att regeringen väljer att återkomma till riksdagen med en skrivelse i stället för en proposition angående en förnyad ANDTS-strategi. Detta då en skrivelse, till skillnad från en proposition, har en mer redogörande karaktär men framför allt inte innehåller förslag till riksdagsbeslut.

Baserat på ovanstående önskar jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Utifrån vilket syfte har regeringen valt att återkomma till riksdagen med en skrivelse i stället för en proposition avseende En förnyad strategi för politiken avseende alkohol, narkotika, dopning, tobak och nikotin samt spel om pengar 2021–2025?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:766 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2021/22:766 av Pia Steensland (KD) Skrivelse angående förnyad ANDTS-strategi 2021–2025

Pia Steensland har frågat mig utifrån vilket syfte som regeringen har valt att återkomma till riksdagen med en skrivelse i stället för en proposition avseende en förnyad strategi för politiken avseende alkohol, narkotika, dopning, tobak och nikotin samt spel om pengar 2021–2025.

Den 18 mars 2021 beslutade regeringen propositionen En förnyad strategi för politiken avseende alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar 2021–2025. Den 22 mars 2021 överlämnade regeringen propositionen till riksdagen. Propositionen innehöll bl.a. ett förslag om ett nytt övergripande mål för arbetet med alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar. Förslaget innebar att spel om pengar skulle inkluderas i målet samt att tobaksprodukter skulle breddas till att även omfatta nikotin-produkter.

Dessvärre fanns en avsaknad av parlamentariskt stöd för regeringens förslag till ny ANDTS-strategi varför propositionen, och regeringens förslag till övergripande mål, avslogs av riksdagen. Jag har tidigare konstaterat att detta är beklagligt då avsaknaden av en strategi försvårar arbetet med frågorna, vilket ytterst drabbar samhällets mest utsatta.

I samband med att riksdagen avslog regeringens proposition fick regeringen även ett antal tillkännagivanden, däribland att det i det övergripande målet bör tas hänsyn till att olika nikotin- och tobaksprodukter kan orsaka olika stora skadeverkningar. Jag kan konstatera att både jag och regeringen tar riksdagens tillkännagivanden i frågan på stort allvar. Innan det övergripande målet för ANDT-politiken – som har legat fast sedan 2011 – ändras bedömer regeringen emellertid att ytterligare beredningsunderlag krävs. Detta med avseende på kunskapsläget när det gäller gradskillnader mellan olika tobaks- och nikotinprodukters skadeverkningar och hälsoeffekter.

Mot bakgrund av att riksdagen har bett regeringen att skyndsamt återkomma med ett förslag till ny strategi, och i avvaktan på nytt beredningsunderlag för att kunna ta ställning till ett ändrat övergripande mål, har regeringen för avsikt att återkomma till riksdagen i form av en skrivelse.

Stockholm den 26 januari 2022


Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.