Skjutningar och annan kriminalitet i Uppsala

Skriftlig fråga 2019/20:758 av Marta Obminska (M)

Marta Obminska (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Nyligen var det årsskifte och vi fick statistiken för hela år 2019. Det hade skett 29 skjutningar i Uppsala, en stad med ungefär 230 000 invånare. Sett till folkmängd är detta flest skottlossningar i Sverige. Uppsala har till och med fler skjutningar per invånare än Malmö, som är mer förknippat med skjutningar och kriminalitet.

I december besköts en småbarnsfamiljs lägenhet av misstag. En kula hade gått igenom fönstret i barnens sovrum en liten stund innan de skulle lägga sig. Oskyldiga barn och vuxna drabbas, och det är en tidsfråga innan fler drabbas.

Denna helg har en 16-årig pojke avlidit till följd av skador efter ett bråk i Björklinge norr om Uppsala, och under natten till måndagen exploderade en sprängladdning i centrala Uppsala. Det finns många fler exempel på hur otryggheten i Uppsala har ökat de senaste åren.

En av statens mest fundamentala uppgifter är att garantera medborgarnas trygghet och säkerhet. 29 skjutningar i Uppsala förra året är 29 för många. Därtill kommer bland annat ytterligare sprängningar och rån samt våldtäkter och trakasserier av tjejer och kvinnor. Utvecklingen måste avstanna och vändas. Den faktiska såväl som den upplevda tryggheten måste öka.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg följande:

 

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att minska skjutningarna och den övriga kriminaliteten i Uppsala, och när får vi se resultaten av dessa åtgärder?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2020-01-15 Överlämnad: 2020-01-16 Anmäld: 2020-01-17 Svarsdatum: 2020-01-22 Sista svarsdatum: 2020-01-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga