Till innehåll på sidan

Skärpt praxis för folkbokföring vid arbete i Norge

Skriftlig fråga 2010/11:309 av Sjöstedt, Jonas (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-02-17
Anmäld
2011-02-17
Besvarad
2011-02-23
Svar anmält
2011-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 februari

Fråga

2010/11:309 Skärpt praxis för folkbokföring vid arbete i Norge

av Jonas Sjöstedt (V)

till statsrådet Ewa Björling (M)

Norska myndigheter har beslutat att skärpa praxis för alla som arbetar i Norge. Den som övernattar mer än 183 dygn under ett år ska folkbokföras i landet. Beslutet påverkar tiotusentals svenskar som arbetar i Norge.

Kraven på folkbokföring i Norge kommer att minska möjligheten att utnyttja sociala trygghetssystem i Sverige. Man har bara rätt till akut sjukvård i Sverige och mister också andra svenska sociala förmåner. Detta trots att många av dem som berörs veckopendlar och har sin familj i Sverige. Även andra medborgerliga rättigheter påverkas.

Att jobba i Norge behöver inte vara självvalt. Arbetsförmedlingen i bland annat Värmland kan anvisa arbetslösa jobb i Norge som de sökande måste ta.

Min fråga till statsrådet är:

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att se till att detta beslut inte får orimliga konsekvenser för svenskar som arbetar i Norge?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:309 besvarad av Statsrådet Ewa Björling

den 23 februari

Svar på fråga

2010/11:309 Skärpt praxis för folkbokföring vid arbete i Norge

Statsrådet Ewa Björling

Jonas Sjöstedt har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att se till att beslutet om skärpt praxis för folkbokföring vid arbete i Norge inte får orimliga konsekvenser för svenskar som arbetar i Norge.

Enligt en nordisk överenskommelse om folkbokföring som trädde i kraft den 1 januari 2007 ska de som flyttar till ett annat nordiskt land anmäla detta. Tidsbegränsade vistelser som varar kortare tid än sex månader räknas normalt inte som flyttning.

De nya rutiner för erhållande av skattekort som den norska skattemyndigheten nyligen införde innebar att man personligen måste inställa sig på skattekontoret. I samband därmed restes krav på att personer som arbetat i Norge mer än sex månader skulle folkbokföra sig där.

Många personer hörde av sig till såväl Regeringskansliet som informations- och rådgivningstjänsten Grensetjänsten och uttryckte oro över konsekvenserna av de nya norska rutinerna. Jag såg till att problematiken lyftes omgående, dels med företrädare för det norska regeringskansliet, dels bilateralt inom Nordiska ministerrådets gränshindersforum.

Glädjande nog har det norska finansdepartementet nu meddelat att svenskar tills vidare inte ska behöva bli tvångsskrivna i Norge. En arbetsgrupp som ska se över om det kan bli aktuellt att ändra de norska reglerna för folkbokföring av utländska arbetstagare har tillsatts. Kontakt kommer även att tas med svenska myndigheter för att diskutera andra möjliga lösningar för bland annat de svenska veckopendlarna. Så länge utredningen pågår behöver svenska arbetspendlare inte folkbokföra sig i Norge.

När jag i förra veckan träffade mina nordiska samarbetsministerkolleger hade jag tillfälle att välkomna detta beslut och understryka vikten av att vi så snabbt som möjligt löser uppkommande gränshinder för att vår gemensamma arbetsmarknad ska fungera smidigt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.