Situationen på SAS

Skriftlig fråga 2019/20:108 av Jens Holm (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-04
Överlämnad
2019-10-07
Anmäld
2019-10-08
Svarsdatum
2019-10-16
Sista svarsdatum
2019-10-16
Besvarad
2019-10-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Ett flertal fall med exempel på mycket dåliga arbetsförhållanden på SAS har avslöjats i SVT. En kabinanställd uppges ha fått sparken efter att ha följt bolagets instruktioner och anmält säkerhetsproblem. För nästan två år sedan pekade Arbetsmiljöverket på omfattande brister i bolagets arbetsmiljö. Dessa brister har ännu inte åtgärdats och SAS hotas nu med vite av myndigheten. Fler än 800 anställda har riktat ett öppet brev till SAS-ledningen med vädjan om bättre arbetsvillkor. I Aktuellt den 2 oktober kommenterade Staffan Söderberg, sektionschef på Transportstyrelsen, en av incidenterna på SAS med orden Jag blir förbannad. Transportstyrelsen ska nu inleda en separat utredning om situationen på SAS. SAS ledning anser inte att man begått något fel och lovar att Arbetsmiljöverkets kravlista ska uppfyllas.

Situationen på SAS kan ses som ett uttryck för läget inom flygsektorn överlag. Flygbolagen gör allt för att pressa sina kostnader. Sänkta löner, försämrade arbetsvillkor och utlokalisering till utländska bemanningsbolag är några exempel. Flygbiljetter må ha blivit billigare, men det är någon som betalar priset – arbetare, miljö och ytterst kanske också säkerheten. Situationen inom SAS är oroväckande. Som delägare i ett statligt bolag har regeringen ett ansvar för situationen.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Delar ministern bilden av att SAS behandling av de anställda inte är acceptabel, och vilka åtgärder tänker ministern i så fall vidta?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:108 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)



N2019/02756/BSÄ

Näringsdepartementet

Näringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:108 av Jens Holm (V)
Situationen på SAS

Jens Holm har frågat mig om jag delar bilden av att SAS AB:s behandling av de anställda inte är acceptabel, och vilka åtgärder jag i så fall tänker vidta.

SAS AB och övriga bolag med statligt ägande lyder under samma lagar som privatägda bolag, till exempel aktiebolagslagen. I aktiebolagslagen finns en uppdelning av ansvar mellan ägare, styrelse och ledning. Det är bolagets styrelse och ledning som ansvarar för bolagets organisation och förvaltningen av dess angelägenheter, samt den löpande förvaltningen av bolagets operativa verksamhet. Hantering av arbetsmiljön är en operativ fråga för SAS AB:s ledning och styrelse att hantera och är således inte en ägarfråga. Jag utgår ifrån att bolaget följer gällande lagar och regler.

Med det sagt har SAS AB informerat sina aktieägare om bolagets hantering av den aktuella situationen och jag utgår ifrån att bolagets ledning och styrelse tar frågor kring arbetsmiljö på största allvar och arbetar för att åtgärda eventuella brister. Mot bakgrund av de osäkerheter som framförts kring rutinen ”unfit to fly” har SAS AB bland annat ökat informationsinsatserna och tar nu fram en handlingsplan tillsammans med berörda fackförbund. När det gäller SVT:s rapportering om brister i rapporteringssystematiken som har anmälts till Arbetsmiljöverket har SAS AB informerat om att bolaget sedan tidigare satt igång ett arbete tillsammans med fackrepresentanter för att vidta åtgärder inom av Arbetsmiljöverket utsatt tidsfrist. Transportstyrelsen har också inlett ett tillsynsärende med anledning av situationen på SAS AB.

Jag har höga förväntningar på bolag med statligt ägande och att de ska

agera föredömligt inom arbetet med hållbart företagande. Det inkluderar

självfallet en sund och säker arbetsmiljö, samt goda och anständiga

arbetsvillkor. Jag kommer att följa frågan inom ramen för min löpande

dialog med SAS AB.

Stockholm den 15 oktober 2019

Ibrahim Baylan

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.