Till innehåll på sidan

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i Kroatien

Skriftlig fråga 2006/07:1114 av Linde, Hans (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-05-03
Anmäld
2007-05-04
Besvarad
2007-05-09
Svar anmält
2007-05-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 maj

Fråga

2006/07:1114 Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i Kroatien

av Hans Linde (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Under senare år har vi kunnat se hur sexualkonservativa krafter flyttat fram sina positioner i Europa. Ett av de senaste exemplen är det underlag till ny läroplan för sex- och samlevnadsundervisning som nyligen presenterats i Kroatien. Förslaget till läroplan är oroväckande och skulle, om det antogs, vara ett stort bakslag för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i landet. Förslaget har redan kritiserats hårt av medlemmar i EU-parlamentet. Förslaget lyfter fram avhållsamhet, trohet och naturliga preventivmedel som enda sättet att undvika könssjukdomar och oönskade graviditeter och kritiserar konventionella preventivmedel såsom kondom. Det utgår från subjektiva värderingar och inte från den omfattande forskning som finns och går emot bland annat WHO:s rekommendationer. Förslaget till läroplan utgår från en stereotyp könssyn som riskerar att cementera könsrollerna. Det innehåller dessutom en fördomsfull och nedvärderande syn på HBT-personer.

Enligt Europeiska kommissionen har framstegen varit små i Kroatien gällande antidiskrimineringsarbetet. Ett av de få framstegen är den partnerskapslagstiftning för samkönade par som genomfördes 2004. Dessa framsteg riskerar att grusas om förslaget till ny läroplan för sex- och samlevnadsundervisning skulle antas.

Jag vill därför fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vilka initiativ kommer ministern att ta för att förmå Kroatien att ersätta det nuvarande förslaget till läroplan med en läroplan som i kroatiska skolor ger eleverna en korrekt information om deras sexualitet, oavsett kön eller sexuell läggning?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1114 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 9 maj

Svar på fråga

2006/07:1114 Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i Kroatien

Utrikesminister Carl Bildt

Hans Linde har frågat mig vilka initiativ jag kommer att vidta för att försäkra mig om att den nya kroatiska läroplanen för sexualundervisning för mellan- och högstadium i Kroatien ger eleverna en korrekt information om deras sexualitet, oavsett kön eller sexuell läggning.

Det förslag till ny läroplan som Hans Linde hänvisar till är ett av två som utbildnings- och hälsoministerierna i Kroatien givit två kroatiska organisationer i uppdrag att utarbeta. Det aktuella förslaget har utarbetats av en organisation som företräder katolska, ortodoxa och muslimska grupper.

Det andra förslaget har utarbetats av en organisation som stöds bland annat av NGO:er som arbetar med jämställdhet och HBT-frågor. Den kroatiska regeringen har dock beslutat att avvisa båda förslagen med motiveringen att de baserar sig på felaktiga medicinska fakta. Således föreligger för närvarande inget färdigt förlag till en ny läroplan för sexuell och reproduktiv hälsa att ta ställning till.

UD följer noga utvecklingen i Kroatien vad gäller mänskliga rättigheter. Diskriminering på grund av sexuell läggning är i landet förbjudet enligt lag. Det finns dock betydande fördomar mot HBT-personer i det kroatiska samhället. I pågående EU-förhandlingar har regeringen utnyttjat tillfället att påpeka tillkortakommanden i ett bredare perspektiv vad gäller respekt för de mänskliga rättigheterna i Kroatien. Också i våra kontakter med kroatiska regeringsföreträdare framhåller vi vår inställning, liksom i andra forum som Europeiska unionen, Europarådet och FN. Den svenska inställningen till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, liksom sexualupplysning i skolan, är därför väl känd i Kroatien.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.