särskilt utsatta invandrade kvinnor

Skriftlig fråga 2002/03:487 av Sandgren, Margareta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-02-07
Anmäld
2003-02-07
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-02-13
Svar anmält
2003-02-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 februari

Fråga 2002/03:487

av Margareta Sandgren (s) till statsrådet Jan O Karlsson om särskilt utsatta invandrade kvinnor

Enligt tillståndslagstiftningen i utlänningslagen kan utlänningar få tidsbegränsade uppehållstillstånd i Sverige på grund av nyetablerade relationer. Om förhållandet består kan förnyat uppehållstillstånd erhållas. Först efter två år kan de få permanent uppehållstillstånd. Undantag från tvåårsregeln görs om förhållandet upphör inom denna tid främst på grund av att utlänningen/kvinnan eller dennes barn utsatts för våld i förhållandet.

Vi får nu signaler om att kvinnor som lämnat förhållanden på dessa grunder inte har, trots undantagen i lagstiftningen, erhållit permanent uppehållstillstånd. Vad som drabbar dessa kvinnor, som inte får stanna utan skickas tillbaka till hemlandet, kan vi gissa. Skam- och skuldkänslor, isolering och kanske uteslutning ur familjegemenskapen kan bli följden av beslutet. Risken föreligger att kvinnor som misshandlas i förhållandet, men som varit i Sverige mindre än två år, tvingas att stanna kvar i förhållandet mot sin vilja tills de två åren är till ända. Det är angeläget att man ser över hur denna lagstiftning tillämpas.

Min fråga är vilka åtgärder statsrådet Jan O Karlsson tänker vidta för att undantagen i lagstiftningen ska tillämpas fullt ut.

Svar på skriftlig fråga 2002/03:487 besvarad av

den 13 februari

Svar på fråga 2002/03:487 om särskilt utsatta invandrade kvinnor

Statsrådet Jan O Karlsson

Margareta Sandgren har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att undantagen i lagstiftningen ska tillämpas fullt ut. Margareta Sandgren refererar till möjligheten i utlänningslagen att bevilja fortsatt uppehållstillstånd i anknytningsärenden med så kallad uppskjuten invandringsprövning, trots att förhållandet upphört inom tvåårsperioden. Margareta Sandgren framhåller att det är angeläget att man ser över hur denna lagstiftning tillämpats eftersom det har kommit signaler om att kvinnor som lämnat förhållanden på grund av att de själva eller deras barn utsatts för bland annat våld, ändå inte har erhållit permanent uppehållstillstånd.

Jag delar Margareta Sandgrens engagemang i frågan. Ändringarna i utlänningslagen med ovan nämnda innebörd trädde i kraft den 1 juli 2000. Syftet med reformen var att förbättra skyddet och rättssäkerheten i anknytningsärenden, främst för utsatta kvinnor. Det har nu gått tillräckligt lång tid för att man ska kunna se vilka konsekvenser ändringarna har fått. Jag kan meddela att ett uppdrag från regeringen till utlänningsmyndigheterna om utvärdering av hur utlänningslagen tillämpats i detta avseende håller på att färdigställas inom Regeringskansliet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.