Säpos verksamhet

Skriftlig fråga 2019/20:482 av Boriana Åberg (M)

Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Fallet med Najah al-Shammari, som är försvarsminister i Irak, har debatterats flitigt i medierna den senaste veckan. Enligt uppgift är al-Shammari svensk medborgare under annat namn, han är folkbokförd i en Stockholmsförort, hans familj uppbär bostadsbidrag och barnbidrag och han själv är sjukskriven på grund av minnessvårigheter. Sedan två veckor tillbaka utreds han och hans hustru för grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan. General Najah al-Shammari har en lång militär bakgrund, har innehaft höga poster i Saddam Husseins armé och har efter diktatorns fall ansvarat för terrorbekämpning. Han har också anklagats för att vara ansvarig för att hundratals demonstranter har dödats i protester i Irak.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att Säpo ska få direktiv, och erforderliga resurser, för att hindra att främmande makts generaler, bland annat utbildade i kemisk krigsföring, ska kunna bosätta sig i Sverige?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2019-11-25 Överlämnad: 2019-11-26 Anmäld: 2019-11-27 Sista svarsdatum: 2019-12-04 Svarsdatum: 2019-12-11
Svar på skriftlig fråga