samlevnadsundervisning

Skriftlig fråga 1997/98:734 av Carnerö, Åke (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-05-12
Anmäld
1998-05-18
Besvarad
1998-05-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:734 av Åke Carnerö (kd) till statsrådet Ylva Johansson om samlevnadsundervisning

Varje år får 45 000 barn i Sverige vara med om en separation och för 10 000 av dem är det andra gången. En fungerande familj och en positiv hemmiljö har stor betydelse när vi skall bygga ett samhälle som präglas av omtanke, gemenskap och trygghet. Det är därför viktigt att skolans samlevnadsundervisning så tidigt som möjligt lyfter fram familjens betydelse för ett tryggt samhälle.

Samlevnadsundervisningen bör utvecklas och fördjupas så att den i större omfattning handlar om värderingar, känslor och ansvarstagande. Undervisningen bör ges med sikte på stabila familjebildningar. Vikten av trohet, respekt för varandras integritet och föräldraskapets stora betydelse bör betonas.

Gymnasieeleverna är en viktig målgrupp, men i gymnasiet berörs föräldrautbildning endast i Barn- och Fritidsprogrammet och Omvårdnadsprogrammet.

Min fråga till statsrådet Ylva Johansson är:

Är statsrådet beredd att förstärka samlevnadsundervisningen på gymnasiet så att samtliga elever erbjuds utbildning om föräldraskapets betydelse?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:734 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:734 om samlevnadsundervisning
    Statsrådet Ylva Johansson

Åke Carnerö har frågat om jag är beredd att förstärka samlevnadsundervisningen på gymnasiet så att samtliga elever erbjuds utbildning om föräldraskapets betydelse.

Den nya läroplanen för gymnasieskolan (Lpf 94) som trädde i kraft den 1 juli 1994 samt de kursplaner i samtliga ämnen som tillkom ger grundläggande förutsättningar för att ta upp viktiga samhällsfrågor i undervisningen.

Läroplanen skall styra skolans verksamhet i dess helhet. Det innebär att läroplanens värdegrund skall genomsyra all verksamhet i skolan. En av skolans viktigaste uppgifter är att förmedla och förankra de värderingar vårt samhälle vilar på och att främja en god social utveckling bland de unga. Skolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dessa komma till uttryck i praktisk vardaglig handling. Skolans mål skall vara att varje elev skall kunna vidareutveckla sin förmåga att göra medvetna etiska ställningstaganden som grundar sig på kunskaper och personliga erfarenheter och att lära sig respektera andra människors egenvärde och integritet.

De nya läroplanerna för både grundskolan och gymnasieskolan anger också att skolan har ett ansvar för samarbetet mellan skolan och hemmet. Inte minst när det gäller frågor om samlevnad har skolan och hemmet tillsammans en viktig uppgift att gemensamt förmedla de normer som gäller i samhället i stort.

Förutom att det vilar på rektor att ansvara för att eleverna får kunskaper om sex och samlevnad har skolan dessutom ett ansvar för att varje elev får förmågan att bl.a. kunna diskutera och ta ställning i olika livsfrågor och värderingsfrågor.

Enligt kursplanen för kärnämnet religionskunskap skall eleverna få möjlighet till att vidga och fördjupa sin erfarenhets- och begreppsvärld, reflektera över etiska och moraliska frågor samt vad det innebär att ta ansvar som medmänniska och samhällsmedlem. Vidare ingår i ämnet samhällskunskap, som spänner över stora kunskapsområden, att undervisningen även skall omfatta sådana kunskapsområden såsom samlevnad.

Mot den nu angivna bakgrunden avser jag för närvarande inte att vidta någon sådan åtgärd som Åke Carnerö föreslår i frågan.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.