Till innehåll på sidan

samisk självförvaltning av kulturarvet i Sverige

Skriftlig fråga 1999/2000:1018 av Larsson, Ewa (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-05-25
Anmäld
2000-05-30
Besvarad
2000-06-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 maj

Fråga 1999/2000:1018

av Ewa Larsson (mp) till kulturminister Marita Ulvskog om samisk självförvaltning av kulturarvet i Sverige

Merparten av det samiska kulturarvet i form av föremål och samlingar finns i dag i museer och institutioner utanför det samiska kärnområdet. Samiska institutioner, organisationer, Urbefolkningsdelegationen och enskilda har flera gånger tagit upp frågan om ansvar och förvaltning av det samiska kulturarvet. Kulturarvet berör inte enbart fysiska lämningar och föremål utan även bevarande, dokumentation och information. Frågor om självförvaltning av ursprungsfolkens kulturarv drivs i dag av ursprungsfolk över hela världen.

Ájtte Svenskt fjäll- och samemuseum är än i dag ingen självklar instans för frågor rörande det samiska kulturarvet, trots Ájttes status som samiskt huvudmuseum i Sverige.

I Nordiska museets samlingar finns t.ex. 35 samiska trummor. Av dessa är 9 museets egna. Övriga 26 trummor är deponerade av Statens historiska museum. De flesta beslagtogs under häxprocessernas tid, då kyrkan kämpade mot allt som man såg vara vidskepelse. Detta skedde vid en visitation i Åsele i januari 1725. Samiska trummor, sejtar och andra samiska religiösa föremål finns även på andra museer och institutioner inom och utanför Sverige.

Vilka åtgärder avser kulturministern vidta för att samerna ska återfå självförvaltning av det samiska kulturarvet?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1018 besvarad av

den 8 juni

Svar på fråga 1999/2000:1018 om samisk självförvaltning av kulturarvet i Sverige

Kulturminister Marita Ulvskog

Ewa Larsson har frågat vilka åtgärder som jag avser vidta för att samerna ska återfå självförvaltning av det samiska kulturarvet.

En betydande och viktig del av det samiska kulturarvet förvaltas vid Ájtte @ svenskt fjäll- och samemuseum i Jokkmokk. Ájtte bedriver en värdefull verksamhet för att bevara och sprida kunskap om det samiska kulturarvet. Utöver de samlingar som finns vid Ájtte, förvaltas samiska föremål och dokumentationsmaterial även av ett antal andra museer, bl.a. Stiftelsen Nordiska museet, Statens museer för världskultur och Statens historiska museer. Dessa museer har ett nationellt ansvar för att göra kulturarvet inom sina respektive verksamhetsområden känt och tillgängligt i hela landet. För detta ändamål bedriver museerna t.ex. en depositions- och utlåningsverksamhet både nationellt och internationellt. Det innebär bl.a. att de har möjligheter att låna ut samiska kulturföremål till olika museer, vilket är värdefullt för att öka kännedomen om och förståelsen för den samiska kulturen såväl inom som utom vårt lands gränser.

Det behövs en ständig dialog om hur kulturarvet förvaltas och vad som bör göras för att öka bl.a. representativitet och tillgänglighet. En sådan dialog bör innefatta olika grupper i samhället. Det är således viktigt att samerna kan vara med och påverka hur det samiska kulturarvet förvaltas. Jag utgår från att de berörda museerna och representanter för samerna för en konstruktiv dialog när det gäller dessa frågor.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.