Till innehåll på sidan

Samexistens mellan vindkraftverk och Försvarsmaktens behov

Skriftlig fråga 2020/21:2611 av Rickard Nordin (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-21
Överlämnad
2021-04-22
Anmäld
2021-04-23
Svarsdatum
2021-04-28
Sista svarsdatum
2021-04-28
Besvarad
2021-04-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Minst en tredjedel av Sveriges landyta har i dag restriktioner som påverkar vindkraftsbyggandet. Försvarsmakten lämnar anmärkningar i 40 procent av tillståndsprocesserna för vind- och vågkraft. Av de nya ansökningar som inkom 2014–2020 (första halvåret) fick 22 procent (923) av verken inte tillstånd på grund av Försvarsmaktens veto, och av ändringsansökningarna var det 36 procent (177). Av de verk som inte fick tillstånd i ändringansökan avslogs eller återkallades 80 procent på grund av vetot. Mörkertalet är dessutom stort, eftersom de allra flesta låter bli att ansöka i områden som Försvarsmakten pekat ut som problematiska. I Sverige har vi stora restriktionsområden som har konsekvensen att vindkraftverk inte kan byggas vid optimala vindlägen, vilket leder till att fler vindkraftverk behöver byggas för att samma produktion ska uppnås.

Därför var Centerpartiet drivande för att under 2020 ge Försvarsmakten i uppdrag i regleringsbrev att analysera en förbättrad samexistens för vindkraftverk inom restriktionsområdena, bland annat genom tidig samverkan och planering. I uppdraget ingick också att dra lärdomar från andra länder.

Vi välkomnar att Försvarsmakten i samband med uppdraget har haft en ökad dialog med en del berörda aktörer, i syfte att sträva efter en förbättrad samexistens. Vi kan samtidigt konstatera att uppdraget inte genomförts så som syftet var formulerat i regleringsbrevet, och att inga konkreta lösningar presenterats. Vi ser inte heller någon rimlig förklaring till varför man inte förmått genomföra uppdraget.

För att få villkorade tillstånd på plats krävs en samsyn kring hur vindkraftverken och Försvarsmaktens intressen kan samexistera inom samma geografiska områden. Det är därför oroväckande att vi inte har en grund att stå på, när Försvarsmakten nu ska ta fram förslag till villkorade tillstånd, som uppdrogs i regleringsbrevet till Försvarsmakten år 2021.

Centerpartiet anser att samexistensen mellan vindkraftverk och Försvarsmaktens behov kan tillgodoses inom samma område i högre utsträckning, och att arbetet med att förbättra samexistensen behöver konkretiseras. Det behövs bland annat för att vi ska nå våra energipolitiska mål och för att möta ett väntat ökat energibehov i hela landet. 

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Hur avser ministern att agera mot bakgrund av att Försvarsmakten inte genomfört det uppdrag som tilldelades i regleringsbrevet år 2020?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2611 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Fö2021/ 00489 Försvarsdepartementet Försvarsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2611 av Rickard Nordin (C)
Samexistens mellan vindkraftverk och Försvarsmaktens behov

Rickard Nordin har frågat mig hur jag avser att agera mot bakgrund av att Försvarsmakten inte genomfört det uppdrag som tilldelades i regleringsbrevet år 2020 vad avser våg- och vindkraft.

I Försvarsmaktens regleringsbrev för 2020 stod det att Försvarsmakten i sina yttranden i våg- och vindkraftsärenden ska utveckla förmågan till tidig dialog och samverkan med övriga samhället. I uppdraget ingick även att Försvarsmakten skulle analysera jämförbara länders och grannländers erfarenheter av fungerande samexistens mellan försvarsmakt och kraftigt utbyggd vindkraft inom samma geografiska område och att de skulle återkomma med förslag på hur det svenska systemet kan förbättras i det avseendet. Uppdraget redovisades i myndighetens årsredovisning för 2020.

Av redovisningen framgår det att Försvarsmakten kontinuerligt arbetar med dessa frågor och att myndigheten genom samverkan med bl.a. Energimyndigheten mottagit rekommendationer som möjliggör prioriteringar och åtgärder i Försvarsmaktens arbete med våg- och vindkraft. Det Energimyndigheten bl.a. rekommenderar är att Försvarsmakten prioriterar vindkraft i el-område 3 och 4 och att Försvarsmakten deltar i de regionala analyser som kommer göras av den nationella vindkraftsstrategin. Utifrån dessa rekommendationer kommer Försvarsmakten att bedöma vilka förändringar och åtgärder som är möjliga att vidta.

Arbetet med den internationella jämförelsen vad avser samexistens mellan försvars- och vindkraftsintresset fortsätter nu under 2021 där Totalförsvarets forskningsinstitut med stöd av Försvarsmakten och Energimyndigheten, kommer att genomföra en studie.

I regleringsbrevet för 2021 har Försvarsmakten fått i uppdrag att fortsatt utveckla förmågan till tidig dialog och samverkan med relevanta aktörer i planerings- och prövningsprocessen av deras planerade anläggningar för förnybar energiproduktion och redovisa förutsättningar för att använda s.k. villkorade tillstånd. Uppdraget ska redovisas senast den 15 oktober 2021.

Stockholm den 28 april 2021

Peter Hultqvist

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.