Till innehåll på sidan

Sambandet mellan integrationsfrågor och konsumentfrågor

Skriftlig fråga 2008/09:434 av Sonidsson, Eva (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-12-19
Anmäld
2008-12-19
Besvarad
2009-01-02
Svar anmält
2009-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 december

Fråga

2008/09:434 Sambandet mellan integrationsfrågor och konsumentfrågor

av Eva Sonidsson (s)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Utvecklingen går mot alltmer komplexa varor och tjänster – allt fler val att göra inte minst inom området allmännyttiga tjänster samt ökade krav på att kunna göra medvetna val utifrån miljö, etik och hälsa. Samtidigt hotar den finansiella krisen många människors privatekonomi, vilket förstärks av aggressiv marknadsföring av snabba och dyra lån.

På en fri marknad kräver en sådan utveckling starka och kunniga konsumenter. Många saknar tillräcklig kraft att agera som konsumenter.  Detta gäller inte minst i de av regeringen definierade utanförskapsområdena. Språk, levnadsvanor, erfarenheter och andra faktorer försvårar för dessa människor. I dag fungerar konsumentfrågorna som förstärkare av klyftorna i samhället. De som har de rätta kunskaperna har möjlighet att göra bättre val men känslan av maktlöshet hos dem som saknar detta sprider sig.

Samtidigt finns här en stor möjlighet att faktiskt stärka människor i deras roll som konsumenter och hur jag som medborgare kan påverka min situation. Här finns en jämställdhetsdimension, eftersom det ofta är kvinnorna som har hand om det praktiska arbetet i hushållen och fattar vardagens köpbeslut.

Jag noterar att konsumentfrågorna har placerats på Integrations- och jämställdhetsdepartementet men har inte sett mycket från regeringen av sammankoppling mellan dessa tre fält i praktisk politik.

Min fråga till statsrådet Nyamko Sabuni är:

Vad gör statsrådet konkret och vilka resurser ser statsrådet till att det finns för att få människor i dessa utanförskapsområden att också integreras i sin roll som konsumenter?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:434 besvarad av Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

den 2 januari

Svar på fråga

2008/09:434 Sambandet mellan integrationsfrågor och konsumentfrågor

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

Eva Sonidsson har frågat mig vad jag gör konkret och vilka resurser jag ser till att det finns för att få människor i utanförskapsområden att också integreras i sin roll som konsumenter.

Målet för konsumentpolitiken är att konsumenter har makt och möjlighet att göra aktiva val. Målet lägger vikt vid konsumenternas betydelse för att marknader ska fungera väl. Ett högt konsumentskydd och lättillgänglig och tillförlitlig information är nödvändigt för att uppnå målet. En utmaning för politiken är att nå de konsumenter som befinner sig i utanförskap eller på annat sätt tillhör en utsatt grupp.

Konsumentverket bedriver insatser för att öka kunskapen hos konsumentvägledare, budget- och skuldrådgivare samt hos företrädare för relevanta frivilligorganisationer, särskilt när det gäller stöd och vägledning i utanförskapsområden. Många frivilligorganisationer lämnar information och vägledning inom sina intresseområden, men fler organisationer skulle kunna fylla en funktion som vidareförmedlare, särskilt när det gäller att nå konsumenter som befinner sig i utanförskap. Under hösten har en kartläggning av frivilligorganisationernas arbete med vägledning till konsumenter genomförts där utanförskapsproblematiken särskilt uppmärksammats. Resultatet av denna kartläggning kommer att analyseras och beredas inom departementet och med berörda aktörer under våren.

En övergripande ambition för mig är att öka alla människors egenmakt att påverka sin vardag, vilket inte minst gäller i deras egenskap av konsumenter. En förutsättning är att detta sker i samverkan mellan många aktörer, såväl enskilda som myndigheter och organisationer, som kan nå ut till de grupper av konsumenter som befinner sig i utanförskap.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.