Säkra rastplatser

Skriftlig fråga 2019/20:311 av Thomas Morell (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-05
Överlämnad
2019-11-06
Anmäld
2019-11-07
Svarsdatum
2019-11-13
Sista svarsdatum
2019-11-13
Besvarad
2019-11-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den 4 november genomförde Sveriges Åkeriföretag sin konferens Rastplats 2019 i Göteborg. Som underlag fanns Trafikanalys studie från 2016 där yrkesförare fått svara på frågor om hur de upplever tryggheten på landets rastplatser. Resultatet är minst sagt skrämmande! Studiens resultat visar med tydlighet att yrkesförarna inte upplever den trygghet de rimligen måste känna för att tillgodogöra sig sin lagstadgade rast eller viloperiod. Hela 70 procent av yrkesförarna upplever otrygghet när de stannar på en rastplats och inte mindre än 43 procent uppgav att de utsatts för brott.

Resultatet är ett kraftfullt underbetyg åt bland annat väghållande myndighet som inte kan erbjuda säkra uppställningsplatser. De kriminellas framfart har mött minimalt motstånd från samhällets sida och allra tydligast är den kriminella utvecklingen på våra vägar. Olaga yrkesmässig trafik och fordon som otillåtet befinner sig i landet hör till vardagen. Värdet av utsmugglat stöldgods ligger på hissnande 2 miljarder årligen, eller för att citera försäkringsbranschens egen debattartikel, Sverige är ett dukat smörgåsbord för de kriminella nätverken.

Att de kriminella nätverken nyttjar vägarna för sin verksamhet är välkänt och därför blir också yrkesförare utsatta för de kriminellas framfart. Att yrkesförare, precis som andra medborgare, måste känna en trygghet torde väl vara ett hovsamt krav. Möjligheten att ta ut sin vila eller rast under säkra former är viktigt för yrkesförarnas hälsa och välbefinnande, men det har också en tydlig bäring på trafiksäkerheten. Att myndigheter som ansvarar för säkerheten, inte minst på våra vägar, måste agera tydligare mot kriminella nätverk står utom allt tvivel.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vad tänker ministern göra för att öka yrkesförarnas trygghet i samband med rast eller viloperiod på rast- och uppställningsplatser?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:311 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)



I2019/02894/TM

Infrastrukturdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:311 av Thomas Morell (SD)
Säkra rastplatser

Thomas Morell har frågat mig vad jag tänker göra för att öka yrkesförarnas trygghet i samband med rast eller viloperiod på rast- och uppställningsplatser.

Ordning och reda på vägarna är en prioriterad fråga för regeringen. Det är viktigt att det finns trygga och säkra uppställningsplatser där föraren kan parkera eller ta raster. Den utredning som frågeställaren hänvisar till var en del av en utredning som Trafikanalys på uppdrag av regeringen genomförde om trygga och säkra uppställningsplatser.

Jag har haft möten med representanter för transportbranschen där de framfört behovet av säkra rastplatser. Som en del i regeringens arbete med att skapa ordning och reda på vägarna har Trafikverket fått i uppdrag att göra en översyn av hur bristen på säkra uppställningsplatser för yrkestrafiken längs större vägar kan avhjälpas. I uppdraget ingår även att se över vilka utökade möjligheter den nya kamerabevakningslagen har för en ökad säkerhet i detta sammanhang. Trafikverket ska även se över och kostnadsuppskatta åtgärder som bidrar till att höja säkerheten på övriga rast- och uppställningsplatser efter vägnätet. Uppdraget ska genomföras i nära samarbete med andra berörda myndigheter, försäkrings- och branschföreträdare. I anslutning till årsredovisningen ska Trafikverket årligen redogöra för hur arbetet fortskrider.

Arbetsgivaren har också ett ansvar för att föraren har en god, inklusive trygg och säker, arbetsmiljö. Det innebär bland annat att arbeta med riskförebyggande åtgärder när det finns risk att en arbetstagare utsätts för våld eller hot om våld.

För att förbättra Polismyndighetens kontrollmöjlighet av yrkestrafiken har en inventering av kontrollplatser längs vägarna gjorts tillsammans med Trafikverket. Inventeringen har lett till att Trafikverket påbörjat en upprustning av 20 kontrollplatser.

Regeringen gör historiskt stora satsningar på svensk polis och målsättning är att öka antalet polisanställda med 10 000 till 2024. Detta kommer att ge myndigheten möjlighet att både höja förmågan och effektiviteten i verksamheten och därmed bidra till en ökad uppklaring av brott.

Stockholm den 12 november 2019

Tomas Eneroth

–

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.