Till innehåll på sidan

Säkerhetsklassning av tjänster på Migrationsverket

Skriftlig fråga 2020/21:1669 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-05
Överlämnad
2021-02-08
Anmäld
2021-02-09
Svarsdatum
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

En text i nättidningen Bulletin tog nyligen upp frågan om säkerhetsklassning av tjänster på Migrationsverket. Skribenten har bland annat frågat Migrationsverket om kraven för tjänster som handläggare och beslutsfattare vid myndighetens medborgarskapsenhet respektive om det görs någon säkerhetskontroll av de personer som anställs vid Migrationsverket.

Av de svar som Migrationsverket lämnat till Bulletins skribent framgår att ingen av ovan nämnda befattningar på medborgarskapsenheten är säkerhetsklassad.

Slutsatsen är att Migrationsverket inte genomför obligatoriska säkerhetskontroller för handläggare och beslutsfattare och att detta inte har gjorts sedan år 2013.

Med utgångspunkt i försiktighetsprincipen skulle det vara rimligt att handläggare och beslutsfattare på Migrationsverket, och kanske ytterligare befattningar, skulle omfattas av säkerhetsklassning. Detta för att minska risken för yttre påverkan i beslutsärenden.

Jag vill därför fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson: 

 

Avser ministern att vidta ta några åtgärder för att utöka säkerhetsklassningen av tjänster inom Migrationsverket?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1669 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)


Svar på fråga 2020/21:1669 av Maria Malmer Stenergard (M) Säkerhetsklassning av tjänster på Migrationsverket och fråga 2020/21:1679 av Hans Eklind (KD) Säkerhetsklassade tjänster

Maria Malmer Stenergard har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att utöka säkerhetsklassningen av tjänster inom Migrationsverket. Hans Eklind har frågat mig om jag anser att tjänster på Migrationsverkets prövningsenhet ska säkerhetsklassificeras och vilka åtgärder jag i så fall vidtar. Jag har valt att besvara frågorna i ett gemensamt svar.

Säkerhetsskydd innebär förebyggande åtgärder för att skydda Sveriges säkerhet mot spioneri, sabotage, terroristbrott och andra brott. Den 1 april 2019 trädde en ny säkerhetsskyddslag (2018:585) i kraft. Lagen innebär en modernisering och en ambitionshöjning på säkerhetsskyddsområdet.

Alla myndigheter ansvarar för att bedriva ett systematiskt säkerhetsskyddsarbete och att identifiera risker, hot och sårbarheter i den egna verksamheten. Likaså är det myndighetens ansvar att bedöma om den bedriver säkerhetskänslig verksamhet och vilket behov av säkerhetsskydd detta i så fall medför. Sådana bedömningar ska genomföras i en säkerhetsskyddsanalys vilken kan innebära att anställningar ska placeras i säkerhetsklass. Om en anställning ska placeras i en säkerhetsklass och vilken säkerhetsklass som anställningen i så fall ska placeras i beror på i vilken utsträckning personen i fråga får del av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter och vilken skada för Sveriges säkerhet som personen kan orsaka genom sin anställning.

Det är regeringen som beslutar om en anställning eller annat deltagande ska placeras i säkerhetsklass 1 förutom när det gäller riksdagens förvaltningsområde. När det gäller säkerhetsklass 2 och 3 får kommuner, regioner och vissa myndigheter, däribland Migrationsverket, besluta om sådan placering. En anställning i staten, en kommun eller en region som är placerad i säkerhetsklass 1 eller 2 får endast innehas av den som är svensk medborgare.

Enligt den information som inhämtats arbetar Migrationsverkets säkerhetsfunktion löpande med att utveckla och förbättra säkerheten på myndigheten. Myndigheten utför i dagsläget också en översyn över alla Migrationsverkets roller för att avgöra vilka anställningar som ska placeras i säkerhetsklass. Det kan i sammanhanget också nämnas att det inom Regeringskansliet pågår arbete med att ta fram lagförslag som bl.a. syftar till att stärka tillsynen på området.

Stockholm den 17 februari 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.