Ryskt test av antisatellitvapen

Skriftlig fråga 2021/22:475 av Aron Emilsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-06
Överlämnad
2021-12-06
Anmäld
2021-12-07
Svarsdatum
2021-12-15
Sista svarsdatum
2021-12-15
Besvarad
2021-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 15 november 2021 genomförde Ryssland ett test av ett antisatellitvapen. Testet gick ut på att man med en robot sköt ned en uttjänt spaningssatellit som vägde mer än ett ton. Satelliten Kosmos-1408, som sköts upp 1982, har tagits ur bruk sedan länge. Testet med ett antisatellitvapen resulterade i en omfattande spridning av rymdskrot i omloppsbana. Det amerikanska utrikesdepartementet bedömer att 1 500 bitar som går att följa har spridits i omloppsbana, och det finns sannolikt tusentals mindre bitar.

Rymdskrotet som har bildats efter Rysslands antisatellittest riskerar nu att krocka med andra satelliter, astronauter och den internationella rymdstationen ISS. Eftersom bitarna rör sig med en mycket stor hastighet kan de ge upphov till stora skador. Risken finns också att skrotet kommer att förbli i rymden under många år och försvåra för verksamhet i de omloppsbanor där rymdskrotet finns.

USA har fördömt det ryska agerandet och bland annat påpekat att det är ett steg mot ytterligare militarisering av rymden och att det försvårar användandet av rymden för nyttiga ändamål. Storbritannien har också fördömt det ryska agerandet.

För Sverige, som har som mål att sända upp egna satelliter i omloppsbana från Esrange, är det mycket bekymmersamt att Ryssland ägnar sig åt aktiviteter som försvårar för användning av rymden. Vårt samhälle är också beroende av fungerande rymdtjänster i alltifrån kartografering till lägesbestämning och kommunikation.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern att ta upp frågan om Rysslands antisatellittest och dess konsekvenser med ryska företrädare?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:475 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2021/ 17874 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:475 av Aron Emilsson (SD)
Rysk test av antisatellitvapen

Aron Emilsson har frågat mig om jag kommer att ta upp frågan om Rysslands antisatellittest och dess konsekvenser med ryska företrädare.

Rymdskrot utgör det enskilt största mänskligt skapade hotet mot rymdmiljön. Mängden skrot ökar stadigt som ett resultat av vardaglig rymdverksamhet men kollisioner, och i värsta fall medvetna attacker mot satelliter, kan leda till att stora mängder nytt skrot bildas.

Det ryska testet den 15 november i år av ett antisatellitvapen mot en egen satellit i låg omloppsbana orsakade en stor mängd sådant rymdskrot. Det kan röra sig om tusentals skrotbitar som stannar i omloppsbana under mycket lång tid och därmed förenade stora risker och följdeffekter. Testet innebar bland annat att astronauterna på den internationella rymdstationen ISS fick ta skydd.

Det finns också en risk för att sådana tester bidrar till att skapa osäkerhet och försämrar förtroendet mellan stater med ökad risk för konflikter.

Testet har fördömts i tydliga uttalanden från ett flertal håll, däribland EU. I den höge representantens uttalande å EU:s vägnar, som publicerades den 19 november, fördöms det ryska testet som oansvarigt uppträdande i rymden vilket skapat betydande risker för lång tid framöver. EU uppmanar alla stater att avhålla sig från sådant oansvarigt uppträdande för att värna ett säkert, förutsägbart och långsiktigt hållbart nyttjande av rymden för nuvarande och kommande generationer.

EU fortsätter också att uppmana alla stater, inklusive Ryssland, att engagera sig konstruktivt i ansträngningarna inom FN för att utveckla normer, regler och principer för ett ansvarsfullt uppträdande i rymden. Såväl EU som enskilda EU-medlemsstater, däribland Sverige, har lämnat sådana förslag till FN:s generalsekreterare.

Det ryska antisatellittestet understryker med stor tydlighet behovet av en sådan multilateral process för ansvarsfullt uppträdande i rymden, liksom av transparens och förtroendeskapande åtgärder.

Stockholm den 15 december 2021

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.