Robusta betalsystem

Skriftlig fråga 2021/22:336 av Pål Jonson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-11-02
Överlämnad
2021-11-03
Anmäld
2021-11-04
Svarsdatum
2021-11-10
Sista svarsdatum
2021-11-10
Besvarad
2021-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Den senaste tiden har det varit problem med de digitala bank- och betalsystemen i Sverige. I början av november drabbades Swedbank av störningar både i sin internetbank och i sina kortbetalningar. Även Nordea hade problem med kortbetalningarna. I somras var dagligvarukedjan Coop tvungen att under flera dagar stänga flertalet av sina butiker på grund av ett cyberangrepp som gjorde att betalsystemet inte fungerade.

Det är allvarligt att samhällsviktig verksamhet som banker och matvarubutiker riskerar att slås ut på grund av cyberattacker och andra störningar i it-systemen. I ljuset av att cyberattackerna ökar kraftigt och att Sveriges cybersäkerhet inte är så bra som den borde vara är läget allvarligt.

Sverige måste bli mer redundant när det gäller betalsystemen för att vårt alltmer digitaliserade samhälle ska kunna fungera i händelse av kris och krig. Försvarsberedningen har också pekat på att det måste finnas både en totalförsvarsplanering och övade förberedelser och reservförfaranden för att säkerställa det finansiella systemets grundläggande funktionalitet även då el och elektroniska kommunikationer slagits ut.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att göra de svenska betalsystemen mer robusta så att de fungerar även i händelse av kris och krig?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:336 besvarad av Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

Fi2021/03581 Finansdepartementet Finansmarknadsminister och biträdande finansminister Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:336 av Pål Jonson (M) Robusta betalsystem

Pål Jonson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att göra de svenska betalsystemen mer robusta så att de fungerar även i händelse av kris och krig.

Ett väl fungerande system för att genomföra betalningar är en grundläggande förutsättning för samhällsekonomin. Det är därför viktigt att betalningssystemen fungerar även under fredstida kriser och vid höjd beredskap, ytterst krig. I och med den tekniska utvecklingen, främst digitaliseringen, har nya sätt att betala vuxit fram i snabb takt på betalningsmarknaden, vilket i grunden är positivt. Samtidigt har riskerna ökat och det är centralt att betalningssystemen är säkra och robusta.

Så sent som 2018 stramades kraven på betaltjänstleverantörer upp vad gäller hantering av säkerhetsrisker. Det infördes då bestämmelser om att leverantörer av betaltjänster bl.a. ska ha system med lämpliga åtgärder och kontrollmekanismer för att hantera operativa risker och säkerhetsrisker. Vidare föreslås i propositionen En ny riksbankslag, som regeringen nyligen överlämnade till riksdagen, ökade krav på företag på betalningsmarknaden att bl.a. planera, utbilda personal och förbereda för att kunna fortsätta sin verksamhet under fredstida kriser och vid höjd beredskap. Slutligen har även regeringen gett en utredning i uppdrag att bl.a. ta ställning till hur staten kan säkerställa en effektiv och säker betalningsmarknad såväl under normala förhållanden som under fredstida kriser och vid höjd beredskap.

Stockholm den 10 november 2021

Åsa Lindhagen

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.