Riskkapital för unga tillväxtbolag

Skriftlig fråga 2009/10:14 av Örnfjäder, Krister (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-09-18
Anmäld
2009-09-21
Besvarad
2009-09-30
Svar anmält
2009-10-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 september

Fråga

2009/10:14 Riskkapital för unga tillväxtbolag

av Krister Örnfjäder (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

För att unga tillväxtbolag ska kunna utvecklas och växa behöver de få kontakt med investerare som är villiga att satsa kapital i deras bolag. Sjätte AP-fonden är en investerare som vänder sig till unga tillväxtföretag men enligt uppgifter kommer att upphöra med detta.

Jag vill därför fråga vilka åtgärder näringsministern avser att vidta för att unga tillväxtbolag ska få tillgång till riskkapital.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:14 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 30 september

Svar på fråga

2009/10:14 Riskkapital för unga tillväxtbolag

Näringsminister Maud Olofsson

Krister Örnfjäder har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att unga tillväxtbolag ska få tillgång till riskkapital.

Tillgång till finansiering är en grundläggande förutsättning för att företag kan utvecklas och växa. Regeringen har därför förbättrat möjligheterna till att skapa privat kapital som kan investeras i företagande. Detta var en av anledningarna till att regeringen avskaffade förmögenhetsskatten och sänkte bolagsskatten. Regeringen har även genom att återställa företagsinteckningens förmånsrätt skapat bättre möjligheter till lånefinansiering.

Den finansiella krisen har påverkat små och medelstora företags möjligheter att få tillgång till finansieringen. Det finansiella systemet är av central betydelse för en väl fungerande ekonomi. Om förtroendet för systemet allvarligt rubbas kan det bland annat bli svårt för både hushåll och företag att få låna pengar. Regeringen har därför genomfört flera åtgärder för att återställa förtroendet för den svenska finansmarknaden, bland annat genom att höja insättningsgarantin för bankernas inlåningskonton. Med utgångspunkt från den gemensamma EU-planen har regeringen utarbetat en stabilitetsplan. Planen omfattar bland annat garantier för bankernas medelfristiga lån samt ger möjlighet att lämna akut stöd till banker och andra finansinstitut.

För att ytterligare möta företagens behov av kapital har regeringen även utökat utlåning till små och medelstora företag via Almi Företagspartner AB, förstärkt exportfinansiering via AB Svensk Exportkredit och Exportkreditnämnden, samt genomfört insatser för fordonsindustrin med ett FoU-bolag och möjligheter till statliga kreditgarantier för lån i Europeiska investeringsbanken.

Flera insatser inom näringspolitiken är inriktade på att medverka till fler och växande företag samt ett dynamiskt och innovativt näringsliv. Sammantaget har regeringen vidtagit närmare hundra reformer och åtgärder som främjar företagande.

Bland de förslag för ett stärkt företagsklimat och bättre villkor för entreprenörskap och företagande som regeringen lägger fram i budgetpropositionen för 2010 ingår bland annat nedsättning av egenavgifterna för enskilda näringsidkare och delägare i handelsbolag samt reformer för trygghetssystemen för företagare. Åtgärder föreslås även för att det ska gå snabbare än i dag att få skuldsanering för den som har skulder från näringsverksamhet och att även aktiva näringsidkare ska omfattas av möjligheterna till skuldsanering.

Därutöver innehåller budgetpropositionen för 2010 även förslag om särskilda satsningar inom bland annat kulturella och kreativa näringar, turism, entreprenörskap inom välfärdssektorn, ungas innovationsmiljöer, utveckling inom energisektorn samt kvinnors företagande.

Sammanfattningsvis har regeringen genomfört en mängd insatser för att stärka företagens finansieringsmöjligheter och förbättra förutsättningarna för fler och växande företag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.