Till innehåll på sidan

Risk att utsättas för könsstympning och rätt till asyl

Skriftlig fråga 2006/07:975 av Svensson, Alf (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-04-03
Anmäld
2007-04-04
Besvarad
2007-04-12
Svar anmält
2007-04-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 april

Fråga

2006/07:975 Risk att utsättas för könsstympning och rätt till asyl

av Alf Svensson (kd)

till statsrådet Tobias Billström (m)

Även om kvinnlig omskärelse formellt är förbjudet är det fortfarande en tradition som praktiseras i stor omfattning i åtskilliga länder. I Nigeria, exempelvis, är det stor risk att unga flickor könsstympas.

Migrationsverket hävdar trots detta att det inte finns risk för familjer att återvända och hänvisar till att könsstympning är förbjudet enligt lag.

Ämnar ministern vidta några åtgärder så att flickor och kvinnor som uppenbart riskerar att utsättas för könsstympning kan få asyl i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:975 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 12 april

Svar på fråga

2006/07:975 Risk att utsättas för könsstympning och rätt till asyl

Statsrådet Tobias Billström

Alf Svensson har frågat mig om jag ämnar vidta några åtgärder så att flickor och kvinnor som uppenbart riskerar att utsättas för könsstympning kan få asyl i Sverige.

Jag vill inledningsvis påminna om att enskilda ministrar, eller regeringen, inte får ingripa eller uttala sig i de enskilda ärenden som myndigheter handlägger.

Enligt utlänningslagen är en person att anse som flykting om han eller hon riskerar förföljelse på grund av ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning eller på grund av kön, sexuell läggning eller annan tillhörighet till viss samhällsgrupp. Den som inte är flykting men känner välgrundad fruktan för bland annat omänsklig eller förnedrande behandling vid ett återvändande har rätt till uppehållstillstånd som skyddsbehövande i övrigt. Utlänningslagen innehåller ett absolut förbud mot att avvisa eller utvisa en person om han eller hon därigenom riskerar sådan behandling. En påtaglig och verklig risk för könsstympning i det enskilda fallet medför rätt till skydd.

Enbart det förhållandet att det i ett land förekommer till exempel könsstympning av kvinnor är inte i sig tillräckligt för att alla kvinnor från det landet ska beviljas uppehållstillstånd i Sverige. Varje asylansökan ska bedömas mot bakgrund av de individuella omständigheterna i det enskilda fallet. Omständigheterna utgörs av den asylsökandes egen berättelse tillsammans med vad som är känt om förhållandena i hemlandet, till exempel tillämpningen av viss lagstiftning och möjligheten att få skydd i hemlandet.

Migrationsverket har sedan flera år riktlinjer för utredning och bedömning av kvinnors skyddsbehov och en vägledning för utredning och bedömning av asylärenden där sökanden kan ha utsatts, eller riskerar att utsättas, för tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.

Regeringen har i Migrationsverkets regleringsbrev för 2007 bland annat givit verket i uppdrag att i utbildningshänseende särskilt uppmärksamma frågor som rör kvinnor. Regeringen framhåller vidare att barnperspektivet ska finnas med i myndighetens verksamhet. Barns asylskäl ska alltid utredas och redovisas i besluten.

Beträffande uppgiften att Migrationsverket hävdar att det inte finns risk för familjer att återvända med hänvisning till att könsstympning är förbjudet så har jag fått information om ärenden där beslut i motsatt riktning har fattats.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.