Resurser i förskolan

Skriftlig fråga 2007/08:1045 av Ahlberg, Ann-Christin (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-04-04
Anmäld
2008-04-07
Besvarad
2008-04-08
Svar anmält
2008-04-08
Besvarad
2008-04-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 april

Fråga

2007/08:1045 Resurser i förskolan

av Ann-Christin Ahlberg (s)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Regeringen aviserar ändringar som kommer att göra förskolan mer lik den vanliga skolan. Man vill höja kvaliteten genom en satsning på mer pedagogisk stimulans för barnen och man aviserar ett förskollärarlyft. Vad regeringen då helt bortser från är insatserna från resten av personalen på förskolan, exempelvis barnskötare, kokerska, elevassistent etcetera. Verkligheten inom förskolevärlden är att det inte alltid finns en förskollärare på avdelningen.

Det är oroande att regeringen bara fokuserar på en yrkesgrupp inom förskolan. Förskollärarna är viktiga utifrån det pedagogiska inslaget men barnskötarna och övrig personal i arbetslaget gör också en viktig arbetsinsats i förskolan. Därför är det angeläget att det fortfarande kommer att finnas olika personalgrupper i förskoleverksamheten, även omsorgen om barnen är viktig.

Det finns även behov av att ha extra resurser inom förskolan. Allergier och diabetes är ett växande problem som drabbar även små barn. Att ha allergiska barn, eller barn med diabetes, inom förskolan innebär att man behöver kompetent och kunnig personal som kan ta hand om de problem som uppstår.

Risken för att vårdnadsbidraget kommer att ta ekonomiska medel från förskolan är stor och därmed kommer förskolan att få ännu svårare att få tillräckligt med kunnig personal.

Jag vill fråga vilka åtgärder ministern avser att vidta för att förskolans arbetslag även i fortsättningen ska innehålla olika yrkeskategorier.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1045 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 8 april

Svar på fråga

2007/08:1045 Resurser i förskolan

Utbildningsminister Jan Björklund

Ann-Christin Ahlberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förskolans arbetslag även i fortsättningen ska innehålla olika yrkeskategorier.

Det är viktigt att den svenska förskolan med sin pedagogik bildar en helhet med omsorg, fostran, lärande och lek. I förskolan arbetar förskollärare och barnskötare tillsammans utifrån denna helhetssyn på barnen, deras utveckling och lärande. Förskolans läroplan förutsätter att all personal bidrar gemensamt till kvaliteten i verksamheten.

Inom Regeringskansliet bereds frågan om hur personalens ansvar i förskolan ska förtydligas och preciseras inom ramen för förslaget till ny skollag. Utgångspunkten för detta arbete är att det ska finnas förskollärare i varje förskola och förskollärarna ska ges ett övergripande pedagogiskt ansvar. Utöver förskollärare bör det även finnas annan personal, till exempel barnskötare.

Dagens lagstiftning anger inga behörighetsregler för personalen i förskolan. De krav som anges är att personalen ska ha utbildning eller erfarenhet för att anställas.

Regeringen har tidigare aviserat att förskolans pedagogiska uppdrag ska stärkas i takt med barnens utveckling med inriktning på bland annat barns språkliga och matematiska förmåga. För att på ett bättre sätt ta till vara lusten att lära föreslås bland annat en fortbildningssatsning med tonvikt på förskollärare samt att läroplanen förtydligas i valda delar.

En bra tillgång till utbildade förskollärare och barnskötare är avgörande för att säkerställa förskolans pedagogiska kvalitet och likvärdighet. Det är förskollärarna som ska ges det övergripande ansvaret för att det pedagogiska arbetet inriktas mot målen i förskolans läroplan. Eftersom detta inte framgår av dagens läroplan kommer jag att verka för att förskollärarnas pedagogiska ansvar framöver tydligt framgår av förskolans läroplan.

Att ge förskollärarna ett tydligt pedagogiskt ansvar betyder dock inte att det inte ska finnas annan personal i förskolans verksamhet framöver. Det är varken realistiskt eller önskvärt. Tvärtom kommer verksamheten i förskolan även framöver att bilda en helhet av omsorg och lärande där även andra yrkesgruppers kunskaper kommer att ha stor betydelse.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.