Till innehåll på sidan

religionsfrihet vid ingående av äktenskap

Skriftlig fråga 2001/02:635 av Frebran, Rose-Marie (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-01-31
Anmäld
2002-02-05
Besvarad
2002-02-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 januari

Fråga 2001/02:635

av Rose-Marie Frebran (kd) till justitieminister Thomas Bodström om religionsfrihet vid ingående av äktenskap

Enligt islamsk lag är det förbjudet för en muslimsk kvinna att gifta sig med en kristen man. Om en svensk kristen man vill gifta sig med en muslimsk kvinna med medborgarskap i ett land där äktenskapslagarna följer islamsk lag, så är det omöjligt om inte mannen byter religion och blir muslim. Detta beror på att äktenskapet, enligt svensk lag, måste följa båda ländernas lagstiftning. Därmed kränker den svenska lagen individers mänskliga rättigheter och religionsfrihet.

Jag vill därför fråga justitieministern:

Är regeringen beredd att förändra den svenska lagstiftningen, så att den inte står i strid med mänskliga rättigheter och religionsfrihet?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:635 besvarad av

den 6 februari

Svar på fråga 2001/02:635 om religionsfrihet vid ingående av äktenskap

Justitieminister Thomas Bodström

Rose-Marie Frebran har frågat mig om jag avser att föreslå förändringar i den svenska lagstiftningen så att den inte står i strid med mänskliga rättigheter och religionsfrihet. Hon hänvisar till att en svensk kristen inte kan gifta sig med en muslim med medborgarskap i annat land om det landets lag förbjuder äktenskap mellan muslim och kristen och hävdar att det beror på att svensk lag innebär att ett sådant äktenskapshinder ska beaktas.

I förhållanden med internationell anknytning måste man ofta ta ställning till vilket lands lag som ska tillämpas. Utgångspunkten är då att man ska välja lagen i det land som personen i fråga har starkast anknytning till. När det gäller äktenskapshinder har Sverige liksom ett antal andra länder sedan lång tid utgått från att det är medborgarskapet som utgör den starkaste anknytningen. Det är mot den bakgrunden man ska se bestämmelsen om att en persons rätt att gifta sig prövas enligt lagen i det land där han eller hon är medborgare.

Enligt min uppfattning kan det i dag ifrågasättas om det inte är rimligare att fästa vikt vid andra faktorer än medborgarskapet. Inom Justitiedepartementet görs därför en översyn av de svenska lagvalsreglerna vid hindersprövning.

En bestämmelse i utländsk lag får inte tillämpas om den är uppenbart oförenlig med grunderna för den svenska rättsordningen. Till de äktenskapshinder som inte ska beaktas av svenska myndigheter hör sådana som förbjuder äktenskap mellan personer med olika religion. I sådana fall som Rose-Marie Frebran nämner finns det alltså inte något hinder mot äktenskap. Någon lagändring är därför inte nödvändig. Inom ramen för den översyn som jag redan nämnt kommer dock även frågor av det slag Rose-Marie Frebran tar upp att beröras.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.