Regleringen av drönare inom transportområdet

Skriftlig fråga 2020/21:1232 av Jimmy Ståhl (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-12
Överlämnad
2021-01-13
Anmäld
2021-01-14
Svarsdatum
2021-01-20
Sista svarsdatum
2021-01-20
Besvarad
2021-01-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Teknikutvecklingen sker nu exponentiellt, och detta gäller även för transportsektorn. I EU-kommissionens strategi för att sänka utsläppen inom transportsektorn finns Hyperloop med som ett möjligt kommande trafikslag, och i delar av världen håller man på att utveckla drönartaxi och andra former av drönarbaserade tjänster, såsom transport av hjärtstartare, post eller livsmedel. Möjligheterna är många, och tekniken finns i stort sett redan. Det har även skapats ett nordiskt initiativ, Nordic Drone Initiative (NDI), som ska bana väg för nya hållbara affärsmodeller i Norden.

Med anledning av den snabba teknik- och serviceutvecklingen, inte minst vad gäller drönare, vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur tänker ministern och regeringen säkerställa att vi har en lagstiftning som håller jämn takt med den teknologiska utvecklingen och tjänsteutvecklingen vad gäller drönare? 

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1232 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2021/00076 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1232 av Jimmy Ståhl (SD)
Regleringen av drönare inom transportområdet

Jimmy Ståhl har frågat mig hur jag och regeringen tänker säkerställa att vi har en lagstiftning som håller jämn takt med den teknologiska utvecklingen och tjänsteutvecklingen vad gäller drönare.

Drönare har på kort tid blivit ett stort och viktigt inslag i luftfarten och området präglas av en snabb innovationstakt. Att den nya drönartekniken har många positiva användningsområden är något regeringen också konstaterat i den svenska flygstrategin. Stor potential finns både för tjänsteleverantörer, svenska tillverkare och användarna inte minst vad gäller att ersätta bemannad luftfart eller andra trafikslag. Det är viktigt med regelverk som stödjer den utvecklingen och de möjligheter som drönartekniken innebär, samtidigt som säkerheten inte får åsidosättas.

Transportstyrelsen redovisade på uppdrag av regeringen 2019 ett viktigt kunskapsunderlag om obemannade luftfartyg som bl.a. innehåller en beskrivning av användningen av drönare i Sverige och en analys kring utvecklingsområden och utmaningar i förhållande till användningen av drönare på kort och lång sikt.

Den 31 december 2020 trädde nya EU-gemensamma regler för drönare ikraft. Ramarna för dessa beslutades 2018, varefter mer detaljerade regler, exempelvis rörande ålderskrav, hur man får flyga en drönare och krav på drönarkort och registrering m.m., beslutades under våren 2019. Regeringen har under 2020 beslutat om ett flertal nationella bestämmelser som kompletterar EU-reglerna.

På EU-nivå pågår ett fortsatt regleringsarbete avseende drönarflygningar i den certifierade kategorin samt visst genomförandearbete kring tillämpningen av de redan beslutade reglerna för flygningar i den öppna och specifika kategorin. En viktig pågående EU-förhandling är också regleringen kring U-space, ett koncept av tjänster och förfaranden som ska stödja en säker och effektiv tillgång till luftrummet för ett stort antal drönare. Utöver själva regelutvecklingsarbetet är givetvis ett flertal av regeringens myndigheter aktiva i främjandet av forskning och utveckling av drönartekniker samt själva användare av denna teknik i sin myndighetsutövning.

Själv besökte jag Demodagarna i Västervik den 14 maj 2019 där 23 projekt inom Vinnovas projektparaply Drönare för individ och samhälle praktiskt demonstrerade sina lösningar. Jag deltog också vid Sveriges största drönarkonferens UAS Forum den 6 november 2019, och kan konstatera att utvecklingen och tillämpningen av nya tekniker och innovationer inom drönarområdet är en viktig del i arbetet med att kunna klara många av de samhällsutmaningar vi står inför. Jag vill understryka vikten av att vi gör detta regelarbete gemensamt inom EU – den inre marknaden är helt nödvändig för att få upp volymen på drönarbranschen och utveckla och tillämpa drönartekniken säkert och effektivt.

Stockholm den 20 januari 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.