Till innehåll på sidan

Regeringens stöd till Vitrysslands demokrater

Skriftlig fråga 2005/06:1418 av Andrén, Gunnar (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-04-13
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2006-04-18
Besvarad
2006-04-26
Svar anmält
2006-04-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 april

Fråga 2005/06:1418 av Gunnar Andrén (fp) till utrikesminister Carin Jämtin (s)

Regeringens stöd till Vitrysslands demokrater

Sedan den 25 mars är den vitryske presidentkandidaten Aljaksandr Kazulin, representant för det socialdemokratiska partiet Hramada, häktad och internerad efter att ha gripits utanför varuhuset Nemiha i Minsk. Gripandet hade föregåtts av att Kazulin @ efter att ha blivit nedslagen bakifrån efter ett samtal med Omonöversten Pavlitjenka utanför ett häkte i Minsk, dit många demokratiska demonstranter förts för påstådda brott mot allmänna ordningen (vilken ej tillåter icke myndighetssanktionerade demonstrationer) @ manat sina meddemonstranter att vända.

Häktningen uppges emellertid avse dels brott den 17 februari mot 339 § i vitryska strafflagen, då handgemäng lär ha uppstått då Kazulin efter att ha blivit registrerad som presidentkandidat nekades tillträde till det nationella presscentret, dels brott den 2 mars mot samma paragraf; Aljaksandr Kazulin nekades tillträde till allvitryska folkkongressen.

Det ligger i farans riktning att även den oberoende presidentkandidaten Aljaksandr Milinkevitj kommer att gripas och anklagas för uppenbart konstruerade ”brott” om inte den demokratiska oppositionen ges stöd.

Mot denna bakgrund önskar jag till chefen för utrikesdepartementet Carin Jämtin få framställa denna fråga:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att dels tydliggöra och markera sitt stöd för den demokratiska oppositionens företrädare i Vitryssland, dels stödja de opinionsbildande organisationer i Sverige som verkar mot den nuvarande antidemokratiska regimen i Vitryssland?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1418 besvarad av

den 26 april

Svar på fråga 2005/06:1418 om regeringens stöd till Vitrysslands demokrater

Utrikesminister Jan Eliasson

Gunnar Andrén har frågat vilka åtgärder utrikesministern avser att vidta för att markera sitt stöd till den vitryska oppositionen men även vilket stöd opinionsbildare i Sverige bör få.

Sverige och EU har den senaste tiden sänt mycket tydliga budskap till den vitryska regimen att det sätt på vilket presidentvalet genomfördes och de förföljelser av oppositionella som observerades i samband med presidentvalet den 19 mars inte kan accepteras. En viktig åtgärd är de sanktioner i form av visumrestriktioner som EU beslutat införa mot 31 ledande personer i den vitryska statsapparaten, inklusive president Lukasjenko. Det är viktigt att sanktionerna mot ledningen inte uppfattas som isolering av det vitryska folket. Sverige och EU vill självfallet tvärtom minska isoleringen av det vitryska folket. EU finansierar därför sedan november 2005 bland annat radio- och tv-sändningar till Vitryssland som ett steg i att bryta landets isolering.

Det är angeläget att visa fortsatt tydligt stöd för de demokratiska krafterna i Vitryssland. Att oppositionen i så stor utsträckning lyckats samlas för demonstrationer i centrala Minsk, trots allvarliga hot om repressalier, är ett viktigt steg framåt för de demokratiska krafterna i Vitryssland. Under svåra förhållanden och stor personlig risk har oppositionskandidater och deras anhängare lyckats erbjuda det vitryska folket ett alternativ. De som arresterats när de försökt utöva sina politiska rättigheter måste omedelbart släppas. Det är nu avgörande att på alla sätt stödja deras fortsatta arbete och öka våra ansträngningar för en demokratisk utveckling i landet.

Därför har regeringen bland annat föreslagit att EU bör bjuda in företrädare för Vitrysslands oppositionella krafter till Bryssel. Detta skulle sända ett tydligt budskap till den vitryska demokratiska rörelsen att Europas stöd är genuint och långsiktigt och inte riktar sig till enskilda personer i oppositionen. Sverige vill se att EU ökar sitt engagemang för Vitryssland och i högre utsträckning än hittills agerar och reagerar med anledning av händelseutvecklingen i landet.

Sverige är i dag en av de största bilaterala biståndsgivarna till Vitryssland. Stödet uppgick under 2005 till ungefär 40 miljoner kronor. Detta bilaterala stöd kommer fortsatt att öka framöver. Att bidra till framväxten av ett moderniserat, demokratiskt och pluralistiskt vitryskt samhälle är det långsiktiga målet för vårt utvecklingssamarbete med Vitryssland.

Vi fäster stor vikt vid att motverka ytterligare isolering och främja ökade internationella kontakter för den vitryska befolkningen. Kontakterna med det vitryska samhället måste breddas. I detta sammanhang spelar svenska ideella organisationer som samarbetar med vitryska parter en central roll.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.