Regeringens coronastrategi

Skriftlig fråga 2020/21:1082 av Dennis Dioukarev (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-12-17
Överlämnad
2020-12-17
Anmäld
2020-12-18
Sista svarsdatum
2021-01-04
Svarsdatum
2021-01-13
Besvarad
2021-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I veckan lämnade Coronakommissionen sitt delbetänkande och riktade där kritik mot regeringens hantering av pandemin hittills. Man konstaterade att strategin, som gick ut på att skydda de äldre, har misslyckats. Ansvarsbördan för detta misslyckande delas förvisso av flera parter, menar man, men samtidigt ligger det yttersta ansvaret på regeringen som styr landet. Sverigedemokraterna delar denna bild och hade redan innan pandemin pekat på de strukturella problem som finns inom omsorgen avseende till exempel personaltäthet och anställningsformerna.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är därför följande:

 

Finns det någon eller några åtgärder före eller under pandemin som regeringen retrospektivt borde ha vidtagit för att förhindra den omfattande smittspridningen och överdödligheten på våra äldreboenden?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1082 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:1082 av Dennis Dioukarev (SD)
Regeringens coronastrategi

Dennis Dioukarev har frågat mig om det finns någon eller några åtgärder före eller under pandemin som regeringen retrospektivt borde ha vidtagit för att förhindra den omfattande smittspridningen och överdödligheten på våra äldreboenden.

Det stod under våren klart att vi i Sverige hade misslyckats med att skydda de äldre inom äldreomsorgen. Den 9 april var statsministerns tydlig med det och när kommissionen skulle tillsättas den 30 juni var det därför viktigt för regeringen att första delbetänkandet skulle handla om just äldreomsorgen. Vi ville veta vad som gått fel, och vad som kan göras för att äldreomsorgen ska stå bättre rustad att hantera en pandemi.

Coronakommissionens första delbetänkande bekräftar det vi då sa. Personalen i äldreomsorgen har gjort stora insatser men äldreomsorgen stod inte rustad för en pandemi av det här slaget. Regeringar av olika politisk färg har under decennier sett brister i äldreomsorgen men inte gjort tillräckligt för att åtgärda dem. Det är också Coronakommissionens övergripande slutsats. Det här blir ett viktigt avstamp för att stärka den svenska äldreomsorgen.

Stockholm den 13 januari 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.