regeringen undfallande om vapenexporten till Kina

Skriftlig fråga 2004/05:8 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-09-16
Anmäld
2004-09-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-09-28
Svar anmält
2004-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 september

Fråga 2004/05:8

av Sten Tolgfors (m) till utrikesminister Laila Freivalds om regeringens undfallande om vapenexporten till Kina

Det är fullständigt otillräckligt att vara så passiv i frågan om EU-ländernas vapenexportsembargo gentemot Folkrepubliken Kina, som den svenska regeringen är. Om EU häver embargot kommer detta att bidra till att destabilisera situationen i hela Ostasien och göra att hotet mot demokratin Taiwans 23 miljoner invånare trappas upp.

Att svensk utrikespolitik är så passiv i förhållande till jordens största diktatur, som utrikesministern visar prov på i svaret på fråga 2003/04:1585, är skandalöst. "Från svensk sida framhåller vi att situationen för de mänskliga rättigheterna i Kina och hänsynen till regional stabilitet är viktiga faktorer att beakta i denna diskussion." Dessa faktorer ska inte bara beaktas @ de måste vara helt styrande för Sveriges och EU:s agerande!

Huruvida svensk vapenexport skulle påverkas om embargot hävdes är i detta sammanhang inte relevant. Det relevanta är att Frankrike och Tyskland skulle kunna börja exportera vapen till Kina. Genom ett glasklart agerande i EU kan Sverige hindra att så blir fallet.

Vad är utrikesministern beredd att göra för att aktivt hindra att EU-ländernas vapenexportsembargo gentemot jordens största diktatur, Folkrepubliken Kina, upphävs?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:8 besvarad av

den 28 september

Svar på fråga 2004/05:8 om regeringens undfallande om vapenexporten till Kina

Utrikesminister Laila Freivalds

Sten Tolgfors har frågat mig vad jag är beredd att göra för att aktivt hindra att EU-ländernas vapenembargo mot Kina upphävs.

Inledningsvis kan jag försäkra Sten Tolgfors om att regeringen på intet sätt är passiv i de diskussioner som förs inom EU beträffande relationerna till Kina. När det gäller ett eventuellt hävande av vapenembargot har regeringen aktivt verkat för att situationen för de mänskliga rättigheterna i Kina och konsekvenser för den regionala stabiliteten vägs in i den samlade bedömningen liksom för att en skärpt tillämpning av EU:s uppförandekod för export av krigsmateriel utreds.

Det är naturligt att vapenembargon ses över med jämna mellanrum, eftersom ett embargo till sin natur är en tillfällig och extraordinär politisk åtgärd. Den pågående översynen av vapenembargot gentemot Kina omfattar såväl den politiska frågan om embargots framtid som tillämpningen av uppförandekoden. Först när denna diskussion är avslutad kan ett mer entydigt svar beträffande regeringens ställningstagande ges. Ett annat förhållningssätt vore inte i linje med ett genomtänkt utrikespolitiskt agerande.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.