Rätten till färdtjänst

Skriftlig fråga 2021/22:1402 av Jens Holm (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-31
Överlämnad
2022-03-31
Anmäld
2022-04-01
Svarsdatum
2022-04-13
Sista svarsdatum
2022-04-13
Besvarad
2022-04-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Allt fler blinda och gravt synskadade nekas tillstånd till färdtjänst. Synskadades Riksförbund, Förbundet Sveriges Dövblinda och Unga med Synnedsättning har samlat in 16 301 namnunderskrifter mot den försämrade färdtjänsten. De vill ha en ny färdtjänstlag som möjliggör synskadades rätt till färdtjänst. Jag har som trafikutskottets ordförande tagit emot namnunderskrifterna. De hade tidigare bett om att få lämna över dessa till Infrastrukturdepartementet, men fått nej.

Det är oacceptabelt att så många synskadade har nekats färdtjänst. Därför är det av allra högsta vikt att vi får en modern färdtjänstlag där alla med behov kan få den färdtjänst de behöver. Det är välkommet att tillståndsparagrafen i färdtjänstlagen ska utredas. Men problemet med nekad färdtjänst är akut. Fram till dess att färdtjänstlagen är ändrad finns risken att många synskadade kommer att fortsätta att nekas färdtjänst.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka ytterligare åtgärder avser ministern att vidta för att alla synskadade med behov av färdtjänst ska få rätt till sin färdtjänst?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1402 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2022/00852 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1402 av Jens Holm (V)
Rätten till färdtjänst

Jens Holm har frågat mig vilka ytterligare åtgärder jag avser att vidta för att alla synskadade med behov av färdtjänst ska få rätt till sin färdtjänst.

Enligt lagen (1997:736) om färdtjänst (färdtjänstlagen) ska tillstånd till färdtjänst meddelas för dem som på grund av funktionshinder, som inte endast är tillfälligt, har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller att resa med allmänna kommunikationsmedel. Ansökan om tillstånd till färdtjänst prövas av kommunen där den sökande är folkbokförd, alternativt den regionala kollektivtrafikmyndigheten i regionen. Färdtjänstlagen anger tydligt att det är kommunen som gentemot kommuninvånarna svarar för att färdtjänst av god kvalitet anordnas inom kommunen.

Jag noterar dock med viss oro de rapporter som inkommit gällande nekad rätt till färdtjänst för synskadade, och jag följer mycket noga frågan om blinda och synnedsattas rätt till färdtjänst. Mot bakgrund av detta har regeringen gett Trafikanalys i uppdrag att analysera om kriterierna som beaktas vid prövning av tillstånd till färdtjänst behöver förtydligas samt om färdtjänstlagen behöver ändras. Jag har också haft dialog med Synskadades Riksförbund i frågan och mottagit deras namninsamling. För mig är det viktigt att Trafikanalys i sitt uppdrag inhämtar synpunkter från berörda funktionshinderorganisationer.

Stockholm den 13 april 2022

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.