Till innehåll på sidan

rätt till ledighet för familjehemsföräldrar

Skriftlig fråga 1998/99:305 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-02-01
Anmäld
1999-02-09
Besvarad
1999-02-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:305 av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till socialministern om rätt till ledighet för familjehemsföräldrar

den 1 februari

Behovet av bra familjehemsplaceringar för utsatta barn och ungdomar är stort och det ökar. I inledningen av en placering, främst av äldre barn och ungdomar, är det ibland nödvändigt att en av eller båda familjehemsföräldrarna stannar hemma en period. En del av barnen och ungdomarna har mycket stora problem. De kan också vara rymningsbenägna och känna stor frustration i inledningen av en placering.

Möjligheterna för familjehemsföräldrar att stanna hemma en period är begränsade. Många socialnämnder i landet är beredda att ersätta familjehemsföräldrar med upp till 80 % av förlorad arbetsinkomst om det kan anses att de måste stanna hemma med barnen/ungdomarna en period. Rätt till tjänstledighet för familjehemsuppdraget föreligger enligt uppgift inte.

Jag vill mot bakgrund härav fråga socialministern:

Avser regeringen att ta initiativ till att införa en viss rätt till tjänstledighet från ordinarie arbete för familjehemsföräldrar?

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:305 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:305 om rätt till ledighet för familjehemsföräldrar
    Statsrådet Mona Sahlin

den 10 februari

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat socialministern om regeringen avser att ta initiativ till att införa en viss rätt till tjänstledighet från ordinarie arbete för familjehemsföräldrar.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som skall svara på frågan.

Jag vill börja med att säga att familjehemsföräldrar gör en oerhört viktig insats för barn och ungdomar som av olika skäl behöver vårdas eller bo i ett annat hem för en kortare eller längre tid.

Marietta de Pourbaix-Lundin hävdar att behovet av familjehemsplaceringar är stort och det att ökar. Detta stämmer inte. Sedan 1994 har antalet placeringar i familjehem minskat och det föreligger sällan några problem med att hitta ansvarstagande familjehemsföräldrar.

Föräldraledighetslagen ger samma rätt till ledighet för arbetstagare med familjehemsuppdrag som till biologiska föräldrar och adoptivföräldrar.

Därutöver finns inget som hindrar att arbetsgivaren och arbetstagaren kommer överens om ledighet för en arbetstagare som vill vara familjehemsförälder. Min uppfattning är att arbetsgivare överlag är välvilligt inställda till tjänstledighet för en arbetstagare som åtar sig ett familjehemsuppdrag.

Det kan därför ifrågasättas om det finns ett behov av en lagstadgad rättighet till tjänstledighet för familjehemsföräldrar. Regeringen har för närvarande inte för avsikt att ta ett initiativ till en utvidgning av ledighetslagstiftningen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.