Rätt till god och näringsrik mat för äldre

Skriftlig fråga 2014/15:180 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-01-28
Överlämnad
2015-01-29
Anmäld
2015-02-03
Svarsdatum
2015-02-04
Sista svarsdatum
2015-02-04
Besvarad
2015-02-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Det ska vara en självklarhet att äldre människor, vare sig man lever på någon form av boende eller har hjälp av hemtjänsten, får god och näringsriktig mat som både ser god ut och smakar gott. Detta är tyvärr ingen självklarhet i landets kommuner. Dessutom har i många fall äldre människor liten möjlighet att påverka detta. Det har i och för sig startats matuppror mot just maten i äldreomsorgen på sina håll, vilket väl tyvärr säger en hel del.

Men det finns självfallet undantag. Jag har till exempel besökt ett äldreboende i Lidköpings kommun där all mat lagas på plats. Det uppskattas mycket av de boende att få vara delaktiga och känna lukten och smaken av god mat. I en del kommuner runt om i Sverige kan äldre med hemtjänst själva välja vem som ska leverera maten till dem, också det är en positiv utveckling. Men tyvärr är varken lagad mat på boenden eller möjlighet att välja mat i hemtjänsten verkligheten för många äldre runt om i Sverige – ofta hänvisas äldre till oaptitliga matlådor vars innehåll snarare syftar till att hålla kostnaderna nere än att ge en god måltid.

I Alliansens budget finns en satsning på ett måltidslyft för äldre och förskolor på 100 miljoner kronor om året. Självfallet ska människor kunna påverka maten även på äldre dagar och få god och näringsriktig mat, vilket är viktigt för välmående och trivsel. Även när det gäller offentlig upphandling av mat kan många förbättringar göras runt om i landet som leder till att kvalitet sätts före pris – även det skulle förbättra äldres måltider.

I höstas slog Livsmedelsverket fast i en rapport att äldre bör ha laglig rätt till bra mat. Myndigheten efterfrågade nytänkande och särskilda satsningar på de äldres mat, inte minst inom hemtjänsten – ett förslag i rätt riktning enligt min mening.

Jag kan konstatera att regeringen i sin budget inte hade några satsningar på att vare sig förbättra kvaliteten på maten inom äldreomsorgen eller på att öka äldres valmöjligheter av mat inom till exempel hemtjänsten.

 

Avser statsrådet Åsa Regnér att genomföra Alliansens måltidslyft och att för äldre införa en laglig rätt till god mat enligt Livsmedelsverkets förslag?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:180 besvarad av Åsa Regnér (S), statsråd

Dnr S2015/589/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:180 av Sten Bergheden (M) Rätt till god och näringsriktig mat för äldre

Sten Bergheden har frågat mig om jag avser att genomföra Alliansens måltidslyft och att för äldre införa en lagstadgad rätt till god mat enligt Livsmedelsverkets förslag.

Jag anser att mat och måltider inom äldreomsorgen är en viktig och angelägen fråga att uppmärksamma. Måltiden är av stor betydelse för att förebygga både fysisk och psykisk ohälsa. Den är också betydelsefull för välbefinnandet och fyller också en mycket viktig social funktion. Äldre kvinnor och män som behöver stöd och hjälp med måltiden har, precis som i fråga om andra behov, en självklar rätt att få den hjälpen utförd med god kvalitet. Med god kvalitet menar jag också att det ska ges förutsättningar till delaktighet och inflytande över det stöd och den hjälp den enskilde behöver.

Regeringens äldrepolitik ska skapa förutsättningar för jämlikhet, delaktighet och trygghet. Ansvaret för äldreomsorgen ligger hos kommunerna och de ska följa socialtjänstlagen (2001:453). Det framgår av socialtjänstlagen att insatser ska vara av god kvalitet och kontinuerligt utvecklas och säkras. Detta innefattar även ansvaret för de insatser som handlar om mat och måltider. Av socialtjänstlagen framgår också att den äldre personen, så långt som möjligt, ska kunna välja när och hur stöd och hjälp ska ges.

Regeringen kan om det bedöms behövligt stödja utvecklingen på olika sätt. För närvarande bereder regeringen frågor om äldrepolitiken både för 2015 och för de kommande åren under mandatperioden. Regeringen avser att följa riksdagens beslut om en måltidssatsning inom äldreomsorgen men ser för närvarande inte förändrad lagstiftning i fråga om mat och måltid för äldre som någon lösning för att tillgodose äldres rätt till mat av god kvalité.

Stockholm den 4 februari 2015

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.