Rätt till en fast bostad efter jourboende

Skriftlig fråga 2007/08:550 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-12-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2008-01-15
Besvarad
2008-01-16
Svar anmält
2008-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 december

Fråga

2007/08:550 Rätt till en fast bostad efter jourboende

av Carina Hägg (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Regeringens bostadspolitik har enligt uppgift från bostadsminister Mats Odell inget könsperspektiv, vilket jag beklagar. Kvinnor som utsatts för våld, hot och övergrepp och behöver tillgång till kvinnojourer har särskild anledning att känna oro. Det finns en bred samsyn i dag på vikten av att samhället tar sitt ansvar för medborgarnas rätt till säkerhet genom tillgång till jourboende. Jag välkomnar detta och inväntar nu att alla kommuner ska uppfylla kravet på att kunna erbjuda jourboende. Efter jourboendet så har kvinnor dock svårigheter att få en fast bostad. Kvinnor med försörjningsstöd, kvinnor med skulder och krav från kronofogden har det extra svårt. Kvinnor som flyr från våld kan samtidigt riskera att drabbas av ekonomiska svårigheter. Då blir vägen till en egen bostad än längre. För denna grupp kvinnor krävs extra insatser för att kunna hävda sig på bostadsmarknaden.

Avser statsrådet att vidta några initiativ för att våldsutsatta kvinnor efter ett jourboende ska få tillgång till en bostad inom hela bostadsbeståndet och inte endast i så kallat kategoriboende?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:550 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 16 januari

Svar på fråga

2007/08:550 Rätt till en fast bostad efter jourboende

Statsrådet Mats Odell

Carina Hägg har frågat mig om jag avser att ta några initiativ för att våldsutsatta kvinnor, efter ett jourboende, ska få tillgång till en bostad inom hela bostadsbeståndet och inte endast i så kallat kategoriboende.

Jag delar den oro Carina Hägg känner för denna utsatta grupp och det är också regeringens ambition att hjälpa dessa kvinnor till värdiga levnadsförhållanden. Som ett led i detta beslutade regeringen i november 2007 om en omfattande handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer.

Bostadspolitiken är en generell politik som, genom väl fungerande bostadsmarknader, syftar till att skapa ett brett utbud av bostäder som möter människors behov. Sverige har tyvärr sedan en längre tid haft bostadsbrist. Under förra mandatperioden ökade bostadsbristen enligt Boverket från att existera i 61 kommuner år 2002 till inte mindre än 122 kommuner år 2006. I dessa kommuner bor inte mindre än 60 procent av Sveriges befolkning. En viktig förklaring till detta är att det byggts för få nya bostäder i Sverige, cirka hälften per invånare mot vad det gjorts i exempelvis Norge och Finland. 

Tyvärr drabbar bostadsbristen de utsatta grupperna hårdare när konkurrensen om bostäderna ökar. Regeringen ser mycket allvarligt på inte minst de sociala problem som följer av den ihållande bostadsbristen. Det viktigaste i regeringens arbete är att skapa förutsättningar för en bättre fungerande bostadsmarknad som förmår att erbjuda fler bostäder. Därutöver har Boverket under 2007 haft i uppdrag att redovisa information om grupper som har svårt att etablera sig på den reguljära bostadsmarknaden. I Boverkets redovisning framkommer att betalningsförmågan ofta är den avgörande faktorn, men även fastighetsägares krav på hyresgäster och bankernas krav på bostadslåntagare spelar roll för att kunna etablera sig.

Regeringens bostadspolitik går vid sidan om arbetet med att förbättra bostadsmarknadens funktionssätt ut på att underlätta etablering på bostadsmarknaden för grupper som har svårigheter att etablera sig. Därför har regeringen infört kommunala hyresgarantier för de hushåll som har svårt att få hyreskontrakt och för dem som köper bostad för första gången inför regeringen i mars i år så kallade förvärvsgarantier.

Regeringen fortsätter att följa grupper som har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Bland annat ska Boverket återrapportera till regeringen om omfattningen och inriktningen på kommunernas boendelösningar för personer som av olika skäl inte blir godkända som hyresgäster på den ordinarie bostadsmarknaden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.