radioaktivitet på västkusten

Skriftlig fråga 1998/99:22 av René, Inger (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-10-19
Anmäld
1998-10-26
Besvarad
1998-10-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:22 av Inger René (m) till miljöministern om radioaktivitet på västkusten

den 19 oktober

Vid mätningar under sommaren på tio platser utefter västkusten, från Saltö utanför Strömstad till Killingholmen utanför Göteborg, har oroande höga halter av radioaktivt teknetium uppmätts i blåstången. Den radioaktiva metallen härrör från utsläpp från upphanteringsanläggningen Sellafield i England. Risken är stor att teknetium kommer att ackumuleras i sediment längs kusten.

Vilka åtgärder avser miljöministern vidta för att stoppa utsläppen?

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:22 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:22 om radioaktivitet på västkusten
    Miljöminister Kjell Larsson

den 29 oktober

Inger René har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stoppa utsläppen av radioaktivt teknetium från upparbetningsanläggningen i Sellafield i England.

Jag vill inleda med att understryka det jag inhämtat från Statens strålskyddsinstitut, SSI, nämligen att de låga halterna av radioaktivt teknetium i vattnen utanför västkusten inte på något sätt är oroande från strålskyddssynpunkt. Radioaktivt teknetium håller sig dessutom huvudsakligen fritt i vattnen. Detta innebär dock inte att regeringen är tillfreds med situationen. Sverige har tvärtom vid flera olika tillfällen ifrågasatt nödvändigheten av att släppa ut radioaktivt teknetium från Sellafield.

Vid ett expertmöte i januari 1998 inom ramen för konventionen om skydd av den marina miljön i Nordostatlanten (OSPAR-konventionen) ifrågasatte de svenska experterna från SSI om det, trots de låga halterna, är nödvändigt att alls släppa ut radioaktivt teknetium från anläggningarna i Sellafield.

I ett brev den 27 februari 1998 från de nordiska miljöministrarna, undertecknat av Anna Lindh, uppmanades den brittiska regeringen att stoppa utsläppen av radioaktivt teknetium. Till skrivelsen fogades en rapport Technetium-99 Contamination in the North Sea and in the Norwegian Coastal Areas 1996 and 1997 publicerad av Norskt Strålevaern i februari 1998.

I brevsvaret den 13 mars 1998 från den brittiska miljöministern Michael Meacher till de nordiska miljöministrarna informerar Michael Meacher om att UK Environment Agency utarbetar förslag till beslut om dels begränsningar med mer än 50 % av utsläppen av radioaktivt teknetium från Sellafield, dels ett uppdrag till BNFL, som äger anläggningarna i Sellafield, att utveckla en teknik som skulle göra det möjligt att helt ta bort utsläppen av radioaktivt teknetium.

Sommaren 1998 hölls ett kommissions- och ett ministermöte inom OSPAR-konventionen i Sintra strax utanför Lissabon. Vid mötet antogs en deklaration, Sintradeklarationen, och en strategi för hur konventionen skall hantera frågor om utsläpp av radioaktiva ämnen. Sammantaget innebär besluten att parterna till konventionen genom betydande och successiva utsläppsminskningar skall uppnå målet att ytterligare koncentrationer i miljön av artificiella radioaktiva ämnen, utöver den historiska nivån, till följd av utsläpp skall vara nära noll och att koncentrationer av naturliga radioaktiva ämnen skall vara nära bakgrundsnivån. Detta skall vara uppnått till år 2020. Åtgärder skall ha börjat vidtas senast till år 2000.

I Sintradeklarationen noterades särskilt att den brittiska miljöministern uppmärksammat andra länders uppfattning att teknetiumutsläppen bör upphöra och att man kommer att beakta detta i framtida beslut om utsläppsgränser för anläggningarna i Sellafield.

I fredags, den 23 oktober, redovisade UK Environment Agency i ett pressmeddelande sina förslag till beslut beträffande bl.a. en reduktion av de tillåtna gränsvärdena för utsläpp av teknetium-99 från BNFL:s anläggningar i Sellafield. De tillåtna utsläppen av teknetium-99 föreslås minskas från nuvarande nivå på 200 terabecquerel per år (TBq/år) till 90 TBq/år. Vidare så föreslår UK Environment Agency att beslut fattas om att BNFL skall utarbeta en forsknings- och utvecklingsplan syftande till att med hjälp av ny teknik ytterligare reducera utsläppen till mindre än 10 TBq/år. De föreslagna besluten underställs nu den brittiska miljöministern och jordbruksministern för godkännande.

Jag har för avsikt, bl.a. inom ramen för OSPAR-arbetet, att noggrant följa de brittiska strävandena när det gäller utsläppen från Sellafield. Av betydelse i detta sammanhang är att Nordisk kärnsäkerhetsforskning, NKS, nyligen har påbörjat ett forskningsprojekt som syftar till att studera transportvägarna genom havsvattnen för särskilt radioaktivt teknetium från Irländska sjön, vid vilken Sellafield är belägen, till de nordiska farvattnen. Studien syftar vidare till att studera hur radioaktivt teknetium tas upp i olika biologiska organismer som tång, musslor och fisk samt metoder för att bestämma koncentrationen av detta ämne.

Jag avser också att föreslå regeringen att ge SSI i uppdrag att utreda frågan om hur miljöövervakningen avseende radioaktiva ämnen bl.a. i våra kustvatten kan förbättras.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.