Privatisering av Apoteket

Skriftlig fråga 2008/09:41 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-09-29
Anmäld
2008-09-30
Besvarad
2008-10-08
Svar anmält
2008-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 september

Fråga

2008/09:41 Privatisering av Apoteket

av Carina Hägg (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Socialminister Göran Hägglund driver på för systemskifte inom vård och omsorg medan åtgärder från regeringen för att säkerställa kvalitet, bemötande och tillgänglighet avvisas. Och vid fråga om privatisering av Apoteket så har viktiga klarlägganden utelämnats. I dag kan apotekspersonal inte vägra att tillhandhålla preventivmedel, dagen-efter-piller eller abortpiller. Personalen förväntas ha ett korrekt bemötande och bistå med information. Vi vet att det förekommit exempel på att personal inom apotek vägrat tillhandahålla ett fullständigt sortiment med hänvisning till personlig tro och tillhörighet i religiös sammanslutning. Detta förhållande har då kunnat åtgärdas inom ramen för personfrågor och Apotekets uppdrag. Erfarenheter från utlandet visar att personal såväl nekar att utföra arbetsuppgifter som utsätts för påtryckningar för att stoppa viss försäljning. Privata vårdgivare, såväl mindre kliniker som privata sjukhus, har i dag bristande laglig skyldighet att bistå på området. Privatiseringen av Apoteket riskerar att Sverige får apotek där preventivmedel, abortpiller och dagen-efter-piller med mera inte ingår i sortimentet. Bemötande påverkas och information kan komma att begränsas. Nu har socialminister Göran Hägglund att klarlägga om ett begränsat sortiment, ändrat bemötande och begränsad information är en avsikt med privata apotek.

Min fråga till socialminister Göran Hägglund är således om han ämnar klarlägga om en avsikt med privata apotek är att begränsa sortiment, förändra bemötande och begränsa information för preventivmedel och abort.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:41 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 8 oktober

Svar på fråga

2008/09:41 Privatisering av Apoteket

Socialminister Göran Hägglund

Carina Hägg har frågat mig om jag ämnar klarlägga om en avsikt med privata apotek är att begränsa sortiment, förändra bemötande och begränsa information för preventivmedel och abort.

Omregleringen av apoteksmarknaden syftar till att åstadkomma effektiviseringar, bättre tillgänglighet och service för konsumenterna, prispress samt en säker och mer ändamålsenlig läkemedelsanvändning. Ökad tillgänglighet till läkemedel ska bland annat uppnås genom fler apotek och öppettider som är bättre anpassade till befolkningens behov och önskemål.

Apoteksmarknadsutredningen föreslår i slutbetänkandet Omreglering av apoteksmarknaden (SOU 2008:4), som för närvarande bereds inom Regeringskansliet, att varje apotek, liksom i dag, ska tillhandahålla individuellt behovsanpassad och producentoberoende information och rådgivning om läkemedel, läkemedelsanvändning och egenvård till konsumenterna. Utredningens förslag innebär vidare att apotek ska ha en skyldighet att tillhandahålla samtliga förordnade läkemedel och varor.

Apotekare, receptarier och annan apotekspersonal vars arbete har betydelse för den medicinska säkerheten räknas som hälso- och sjukvårdspersonal enligt lagen (1998:531) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område. All hälso- och sjukvårdspersonal, oavsett etnisk eller religiös bakgrund, står under Socialstyrelsens tillsyn och har att iaktta de bestämmelser som finns om yrkesutövning i lagar och andra författningar. Det kan nämnas att det inom hälso- och sjukvården finns många som har olika politiska, religiösa eller andra övertygelser, och som på ett professionellt sätt verkar inom det regelverk som styr hälso- och sjukvårdens verksamheter.

Slutligen konstaterar jag ännu en gång att reformen syftar till en ökad tillgänglighet och förbättrad service på apoteksmarknaden, och inte till begränsningar i förhållande till det som gäller i dag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.