Privatekonomi som skolämne

Skriftlig fråga 2007/08:1246 av Henriksson, Emma (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-05-22
Anmäld
2008-05-22
Besvarad
2008-05-28
Svar anmält
2008-06-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 maj

Fråga

2007/08:1246 Privatekonomi som skolämne

av Emma Henriksson (kd)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

De privatekonomiska möjligheterna och valen har under de senaste åren blivit allt fler och alltmer komplexa. Detta ställer allt högre krav på den privatekonomiska kunskapsnivån hos befolkningen. I dag befinner sig ungefär 200 000 personer i ett finansiellt utanförskap, en siffra som ser ut att bli större då kronofogden ännu en gång haft ett svart rekordår.

Enligt Kronofogdemyndigheten innebär sms-lånen en skuldfälla särskilt för ungdomar som saknar insikt om vilka följderna är av en sådan skuldsättning. Ungdomar som inte klarar av att betala sina snabbt växande lån riskerar att stå utan möjlighet till att få låna, hyra bostad eller teckna ett vanligt telefonabonnemang. För den enskilde leder detta till både ökade kostnader och minskat utrymme för egna val. Dessutom medför det ökade kostnader för samhället som helhet.

Regeringen har genom Mats Odell tagit ett initiativ till en privatekonomisk folkbildning. Initiativet är bra då det kan samla offentliga och privata aktörer i ambitionen att öka kompetensen hos medborgarna. Men frågan är om det kan göras mer. Storbritannien har framgångsrikt infört economic well-being på skolschemat för att öka kunskapsnivån hos eleverna. Undervisningen ska förmedla kunskaper om de vanligaste finansiella produkterna man behöver för att spara, låna, försäkra och investera. I Gymnasieutredningen, som är ute på remiss, finns inte något förslag på att genomföra något motsvarande.

Avser utbildningsministern att ta något initiativ för att stärka elevernas kunskap i privatekonomi genom att till exempel införa det som ett eget ämne?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1246 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 28 maj

Svar på fråga

2007/08:1246 Privatekonomi som skolämne

Utbildningsminister Jan Björklund

Emma Henriksson har frågat mig om jag avser att ta något initiativ för att stärka elevernas kunskap i privatekonomi, till exempel genom att införa det som eget ämne.

Emma Henriksson sätter fingret på ett viktigt problem. Allt fler ungdomar hamnar i ekonomiska svårigheter till exempel på grund av så kallade sms-lån. Med omdaningen av pensionssystemet och den snabba avregleringen av marknaden för finansiella tjänster har samhällets krav på den enskilde medborgarens förmåga att hantera frågor som rör privatekonomi ökat. Regeringen anser därför att det är viktigt att stärka medborgarnas kunskaper på området. Precis som Emma Henriksson nämner har regeringen av den anledningen gett Finansinspektionen i uppdrag att genomföra en bred satsning på privatekonomisk folkbildning som syftar till att stärka konsumenternas ställning på finansmarknaden. 

Det är viktigt att också skolan är delaktig i detta arbete. Men skolan kan inte, och ska inte, lösa alla samhällets problem. Jag får ofta ta emot önskemål om nya ämnen som ska skapas för att säkerställa olika angelägna kunskapsområden. Om staten skulle skapa ett nytt ämne för varje samhällsproblem, skulle det snart inte finnas tid för skolans huvuduppdrag.

I dag behandlas frågor om privatekonomi inom ämnet hem- och konsumentkunskap och ämnet samhällskunskap. Regeringen avser att ge Statens skolverk i uppdrag att se över skolans kursplaner. I det arbetet är det inte uteslutet att skrivningarna kring kunskaper om privatekonomiska frågor kan förtydligas. Däremot är det i dagsläget inte aktuellt att införa privatekonomi som ett eget skolämne.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.