Prioritering av SRHR-frågor

Skriftlig fråga 2015/16:1266 av Sofia Arkelsten (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-23
Överlämnad
2016-05-24
Anmäld
2016-05-25
Svarsdatum
2016-06-01
Sista svarsdatum
2016-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Sexuell hälsa och rättigheter är en viktig fråga om mänskliga rättigheter. Sverige har länge stått upp för dessa motvindsfrågor. Inom budgethanteringen av biståndet har utrikesutskottet exempelvis varit enigt om att regeringens neddragningar på biståndet inte ska drabba SRHR. Det kan diskuteras om regeringen levt upp till detta. Regeringen säger sig vilja värna SRHR. Dock har regeringen inte aviserat något ökat engagemang och kritiserats för ointresse i frågorna.

SvD rapporterar den 23 maj 2013 i artikeln Wallströms tystnad om sexuellt våld upprör på Sri Lanka att statsrådet Wallström under en resa till Sri Lanka valt att inte ta upp frågor om SRHR,  trots att landet kämpar med stora utmaningar och det sexuella våldet beskrivs som strukturellt och systematiskt.

I artikeln som i sin helhet återfinns här: http://www.svd.se/wallstroms-tystnad-om-sexuellt-vald-uppror-pa-sri-lanka/om/varlden, står också:

Enligt ett pressmeddelande från UD var syftet med besöket i Sri Lanka i april 2016 att ta upp en hållbar och fredlig utveckling, mänskliga rättigheter, försoning och ansvarsutkrävande och besöka de delar av landet som drabbades hårdast av inbördeskriget. Utrikesministern kommer även att informera om Sveriges kandidatur för en plats i FN:s säkerhetsråd.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström följande:

 

Om syftet med resan bland annat var att adressera mänskliga rättigheter, varför valde då utrikesministern att inte ta upp frågor som rör SRHR på denna resa?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1266 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1266 av Sofia Arkelsten (M) Prioritering av SRHR-frågor

Sofia Arkelsten har frågat mig varför jag valde att inte ta upp frågor som rör SRHR på min resa till Sri Lanka den 25-26 april 2016.

Respekten för mänskliga rättigheter, inklusive kvinnors fulla åtnjutande av dessa, var ett av huvudbudskapen under mitt besök på Sri Lanka. Jag framförde detta med tydlighet under alla mina möten.

Det är välkänt att regeringen har en feministisk utrikespolitik, och att jämställdhet och kvinnors åtnjutande av mänskliga rättigheter, inklusive sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) är frågor som regeringen driver i många forum. Att bekämpa sexuellt våld och verka för att ansvariga ställs till svars är en för mig självklar del i detta.

Sverige var medförslagställare när FN:s råd för mänskliga rättigheter antog resolutionen om Sri Lanka i oktober förra året. I förhandlingarna drev Sverige med framgång att behovet av att utreda och utkräva ansvar för sexuellt och könsbaserat våld skulle ingå i resolutionen. Under mitt besök i Sri Lanka hade jag bl.a. möten med landets president, premiärminister, utrikesminister samt talman. Vid dessa möten tog jag upp vikten av att MR-rådsresolutionen nu genomförs fullt ut.

Jag höll även ett publikt anförande om feministisk utrikespolitik och kvinnors roll i freds- och statsbyggande på Kadirgamar Institute i Colombo. Inom ramen för detta lyfte jag fram vikten av att bekämpa sexuellt och könsbaserat våld med utgångspunkt från mitt tidigare FN-uppdrag.

Stockholm den 1 juni 2016

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.