praktiktjänsgöring för psykologer

Skriftlig fråga 1999/2000:251 av Fransson, Sonja (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-11-22
Anmäld
1999-11-30
Besvarad
1999-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 november

Fråga 1999/2000:251

av Sonja Fransson (s) till socialminister Lars Engqvist om praktiktjänstgöring för psykologer

Bristen på psykologer förväntas bli akut om ett par år, det kommer att behövas ännu fler utbildningsplatser m.m. Trots detta har de psykologer som i dag utbildar sig mycket svårt att få den praktiktjänstgöring som ingår i utbildningen för att få legitimation.

Liknande praktiktjänstgöring gäller för läkarutbildningen, den s.k. AT-tjänsten som landstingen förbinder sig att ge till alla läkarstuderande.

Denna överrenskommelse gäller inte psykologer vilket borde vara rimligt.

Det vi nu riskerar är att psykologer som utbildas i Sverige måste åka utomlands för att få sin praktik och då riskerar att bli kvar där, trots att vi i Sverige redan har och kommer att få ett ännu större behov av psykologer i framtiden.

Min fråga till ministern är därför:

Avser ministern verka för att psykologer ska få liknande möjligheter till praktiktjänstgöring som läkarna har i dag?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:251 besvarad av

den 1 december

Svar på fråga 1999/2000:251 om praktiktjänstgöring för psykologer

Socialminister Lars Engqvist

Sonja Fransson har frågat mig om jag avser att verka för att psykologer ska få liknande möjligheter till praktiktjänstgöring som läkare har i dag.

Psykologer kan erhålla legitimation efter avlagd psykologexamen och efter att ha fullgjort den praktiska tjänstgöring som regeringen föreskriver (3 kap. 2 § lagen (1998:531) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område). Av 3 kap. 5 § förordningen (1998:1513) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område framgår att sådan praktisk tjänstgöring (PTP) ska fullgöras under en tid som motsvarar ett års heltidstjänstgöring. Tjänstgöringen ska fördelas på verksamhetsområden enligt föreskrifter som Socialstyrelsen meddelar. Tjänstgöringen ska fullgöras under handledning av en legitimerad psykolog inom offentlig verksamhet eller i privat verksamhet som har godkänts för sådan tjänstgöring av Socialstyrelsen.

Sedan den 1 juli 1998 gäller enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) att det i landstingen ska finnas möjlighet till anställning för läkares allmäntjänstgöring (AT) i en omfattning som medger att alla läkare som avlagt läkarexamen och vissa läkare med utländsk utbildning kan fullgöra praktisk tjänstgöring för att erhålla läkarlegitimation.

Den s.k. Behörighetskommittén berörde frågan om PTP för psykologer i betänkandet Ny behörighetsreglering på hälso- och sjukvårdens område m.m. (SOU 1996:138). Kommittén ansåg att någon form av praktisk tjänstgöring för att pröva lämpligheten för yrket borde finnas kvar för psykologer. Psykologförbundet hade under utredningsarbetet anfört att de tidigare så långa väntetiderna för psykologer kortats ned ganska betydligt. Enligt kommitténs uppfattning fanns det därför inte några skäl att föreslå några ändringar beträffande PTP.

Det förhållandet att staten reglerar utbildningen, men inte PTP @ som är en förutsättning för full behörighet @ kan innebära vissa problem. Jag är beredd att ta initiativ till en översyn av psykologernas PTP om det i framtiden exempelvis skulle uppstå en större diskrepans mellan antalet utbildningsplatser och antalet praktikplatser.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.