polisens kunskaper om främlingsfientlighet

Skriftlig fråga 1999/2000:153 av Larsson, Kalle (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-11-03
Besvarad
1999-11-11
Anmäld
1999-11-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 november

Fråga 1999/2000:153

av Kalle Larsson (v) till justitieminister Laila Freivalds om polisens kunskaper om främlingsfientlighet

För en dryg månad sedan låstes en 19-årig antifascist in i en poliscell tillsammans med tre nazister. Inlåsningen slutade med att 19-åringen misshandlades tills han blev medvetslös. Polisen dröjde med att komma till cellen trots att 19-åringen ringde på larmklockan.

De tre nazisterna har nu gripits och åklagaren undersöker även om polisen begått något fel vid detta tillfälle. Oavsett vad denna utredning kommer att säga är det anmärkningsvärt att sådant sker hos svensk polis. Vad orsaken till denna händelse är kan det endast spekuleras i och man får väl hoppas på att det "bara" rörde sig om okunskap från polisernas sida.

Med detta och de vanligt förekommande rapporterna om rasism och främlingsfientlighet inom poliskåren som bakgrund vill jag fråga statsrådet Laila Freivalds:

Vilka åtgärder har regeringen vidtagit för att stävja rasism och främlingsfientlighet inom polisen?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:153 besvarad av

den 11 november

Svar på fråga 1999/2000:153 om polisens kunskaper om främlingsfientlighet

Justitieminister Laila Freivalds

Kalle Larsson har frågat vilka åtgärder regeringen vidtagit för att som han säger stävja rasism och främlingsfientlighet inom polisen.

Inledningsvis vill jag erinra om att jag som justitieminister är förhindrad att kommentera det enskilda fall som Kalle Larsson refererat till.

Kalle Larsson talar i sin fråga om vanligt förekommande rapporter om rasism och främlingsfientlighet inom polisen. Jag vet inte vilka rapporter han avser. Allmänt vill jag säga att det finns en stor vaksamhet och medvetenhet inom polisväsendet när det gäller frågor om anställdas uppträdande, etik och moral. Kunskapen och medvetenheten om rasism och främlingsfientlighet måste emellertid förstärkas, inte bara inom polisväsendet utan inom hela rättsväsendet. I budgetpropositionen för kommande år framgår att det är en prioriterad fråga. Redan nu pågår utbildning av personalen i rättsväsendet om rasistisk och högerextrem brottslighet, dess ursprung, orsaker och konsekvenser.

I utbildningsplanen för den nya grundutbildningen av poliser upptas bl.a. utbildning i den här typen av brottslighet och problem. Vad som kanske långsiktigt är än viktigare är att det eftersträvas en hög andel studerande till polisutbildningen med invandrarbakgrund. Vid intagningarna till utbildningen år 1998 hade 14 % av eleverna invandrarbakgrund, vilket inte kan anses tillräckligt. Det pågår därför ett aktivt arbete inom Rikspolisstyrelsen för att öka den andelen.

Regeringen avser att i regleringsbreven för år 2000 uppdra åt samtliga rättsväsendets myndigheter att upprätta strategier för att säkerställa personalens goda kunskap om såväl grunden för rasistiska, främlingsfientliga eller homofobiska yttringar som om situationen för de grupper som utsätts för brott med sådana förtecken.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.