Platsbrist på ungdomshemmen

Skriftlig fråga 2006/07:816 av Pehrson, Johan (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-06
Anmäld
2007-03-12
Besvarad
2007-03-14
Svar anmält
2007-03-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 mars

Fråga

2006/07:816 Platsbrist på ungdomshemmen

av Johan Pehrson (fp)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Varje år är det ett antal barn och ungdomar som av olika anledningar placeras på ungdomshem antingen genom lagen om vård av unga (LVU) eller lagen om sluten ungdomsvård (LSU).

Hur situationen när det gäller platser på ungdomshemmen i Sverige ser ut är väldigt olika beroende på vart i landet du kommer. I mitt eget hemlän Örebro är situationen svår då platserna som Statens institutionsstyrelse ska tillhandahålla nu är överfulla. Exempel finns att det varit fullt i hela Sverige när en ung människa ska placeras. Det är allvarligt. En person som omhändertas är i akut behov av hjälp. I flera fall har ungdomar också tvingats till ungdomshem som ligger långt hemifrån till exempel i Norrland. Det är viktigt att ungdomar som är omhändertagna genom LVU eller LSU är i sitt närområde där de kan hålla kontakt med sina anhöriga. 

Med anledning av den rådande situationen undrar jag vilka åtgärder statsrådet omgående avser att vidta för att lösa platsbristen på Sis ungdomshem i Sverige.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:816 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 14 mars

Svar på fråga

2006/07:816 Platsbrist på ungdomshemmen

Statsrådet Maria Larsson

Johan Pehrson har frågat socialministern vilka åtgärder han omgående avser att vidta för att lösa platsbristen på Sis ungdomshem i Sverige. Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara frågan.

Statens institutionsstyrelse, Sis, har bland annat i uppdrag att driva särskilda ungdomshem enligt 12 § lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU. Sis ska också anvisa plats i ett sådant hem. Vården vid de särskilda ungdomshemmen bedrivs vanligen med stöd av LVU eller med stöd av lagen (1998:603) om sluten ungdomsvård, LSU, som är en straffrättslig påföljd. Vid de särskilda ungdomshemmen finns både låsbara och icke låsbara platser för dels akut placering och utredning, dels behandling.

Vården ska bedrivas dels utifrån differentieringsprincipen, alltså det individuella behovet, dels utifrån närhetsprincipen för att främja den unges möjligheter till kontakt med sitt nätverk.

Beläggningen vid de särskilda ungdomshemmen har under senare år varierat kraftigt. Sis har behövt bygga ut antalet platser under första halvan av 2000-talet. Så sent som för ett år sedan var dock beläggningen mycket låg för att sedan under sommaren 2006 vända och sedan dess ligga på en mycket hög nivå. Under 2006 minskade Sis antalet platser med totalt tretton inom ungdomsvården på grund av låg beläggning framför allt i vissa delar av landet. Samtidigt ökade Sis antalet låsbara platser med tio stycken på grund en ökad efterfrågan på sådana platser. Det är således mycket svårt för Sis att bedöma behovet av antalet platser. Sis har sedan flera år på olika sätt försökt utveckla metoderna för att kunna prognosticera behovet.

Jag håller med Johan Pehrson om att det är allvarligt när en ung människa som samhället beslutat omhänderta med tvång inte kan placeras omgående. Ungdomar som dömts till sluten ungdomsvård har i samtliga fall placerats omgående. Förra året placerades 81 procent av ungdomarna som vårdades enligt LVU omgående på akut- och utredningsplatser och 94 procent placerades inom en vecka. I en del av de fall där en omgående placering inte kunde ordnas berodde det på att socialtjänsten bedömde att det var mer värdefullt att avvakta att en särskild plats blev tillgänglig. Men det har också förekommit att ungdomar som varit i akut behov av en låsbar plats inte har kunnat anvisas någon sådan omedelbart.

Precis som Johan Pehrson framhåller är det viktigt att ungdomarna kan hålla kontakt med sina anhöriga. Detta ska ju dock i det enskilda fallet vägas mot behovet av en individuellt anpassad vård som ofta är specialiserad och därför kanske inte finns tillgänglig i närområdet.

Jag följer efterfrågan om platser vid de särskilda ungdomshemmen och för en kontinuerlig dialog med Sis angående behovet av antalet platser. Jag har dock i dagsläget inga planer på några särskilda initiativ angående detta utöver de möjligheter till anpassning av platsutbudet som Sis själva förfogar över.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.