Planering för studentbostäder

Skriftlig fråga 2021/22:826 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-19
Överlämnad
2022-01-19
Anmäld
2022-01-20
Svarsdatum
2022-01-26
Sista svarsdatum
2022-01-26
Besvarad
2022-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

Det är ingen nyhet att det behövs fler studentbostäder. Behovet var på flera håll stort redan före covid-19-pandemin. Pandemin har tillfälligt förändrat behoven, men det finns fortsatt ett behov och normalläge bör infinna sig, där studenter behöver bostad på studieorten. Ett antal av Sveriges studentkårer efterlyste nyligen både studentbostäder och ansvarstagande från beslutsfattare gällande planering för studentbostäder.

Inför terminsstarterna visar det sig att studentbostäder saknas på flera orter, vilket medför att studenter har svårt att erhålla bostad, antalet studieplatser och antagna studenter till trots. Det finns behov av att samordna planeringen av antalet studentbostäder med antalet studieplatser och att kommuner samverkar med lärosäten i den planeringen.  

Detta är något som Sverigedemokraterna sedan tidigare drivit politiska förslag om – att det bör inrättas en samverkansform mellan kommun och lärosäte för planering av studentbostäder, samt att i kommuner även prioritera markanvisning för studentbostäder. Kunskapslyft och kompetensförsörjning är centralt viktigt i samhället. Bostad är dessutom en viktig förutsättning för studenten, i sin livssituation och för att klara studierna.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson:

 

På vilket sätt kommer statsrådet att verka för säkrad planering för studentbostäder?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:826 besvarad av Statsrådet Johan Danielsson (S)


Svar på fråga 2021/22:826 av Mikael Eskilandersson (SD)
Planering för studentbostäder

Mikael Eskilandersson har frågat mig på vilket sätt jag kommer att verka för säkrad planering för studentbostäder.

Det krävs samarbete och stort ansvarstagande från flera parter, som stat, kommuner och bostadsbolag, för att uppnå en god tillgång på studentbostäder och en trygg bostadssituation för Sveriges studenter. Regeringen arbetar på flera fronter för att underlätta planeringen för och byggandet av studentbostäder.

Det är en kommunal angelägenhet att planlägga användningen av mark och vatten enligt plan- och bygglagen. Den 31 mars redovisar utredningen En socialt hållbar bostadsförsörjning sina förslag. Utredningen ser över ansvarsfördelningen mellan stat och kommun samt ett antal bostadspolitiska verktyg och förväntas lämna flera konkreta förslag. Regeringen ser fram emot att ta del av dessa förslag.

Vad gäller byggandet av studentbostäder har det statligt ägda Akademiska Hus AB i uppdrag att bidra till fler studentbostäder genom att det har tydliggjorts att bolagets uppdrag omfattar byggande och förvaltande av studentbostäder. Akademiska Hus arbetar nära universiteten och högskolorna i sin planering av byggandet av studentbostäder. Sedan juli 2010 har nio statliga lärosäten i storstadsregioner på försök efter beslut av regeringen haft möjlighet att hyra ut bostäder till alla grupper av studenter. Denna möjlighet har förlängts till och med utgången av 2022.

Det investeringsstöd till hyresbostäder och bostäder för studerande som nu har avskaffats på Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas initiativ, har fram till och med december 2021 beviljats för närmare 52 400 bostäder, varav nästan 6 700 är bostäder för studerande. Att detta fungerande stöd nu avskaffas beräknas få konsekvenser i form av färre nya hyresbostäder och bostäder för studerande i landet framöver.

Stockholm den 26 januari 2022

Johan Danielsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.