Till innehåll på sidan

placeringen av Statens pensionsverks huvuddator

Skriftlig fråga 2004/05:1993 av Andrén, Gunnar (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-07-05
Besvarad
2005-07-14
Besvarad
2005-07-19
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 juli

Fråga 2004/05:1993

av Gunnar Andrén (fp) till statsrådet Sven-Erik Österberg om placeringen av Statens pensionsverks huvuddator

Enligt generaldirektör Agneta Norén pågår (Sundsvalls Tidning den 13 juni) diskussioner med ett välkänt och välrenommerat finskt dataföretag om att flytta Statens pensionsverks centraldator från Sundsvall till utrikes ort, i detta fall Finland.

Generaldirektören menar att en sådan placering är okontroversiell efter Sveriges inträde i Europeiska unionen den 1 januari 1995.

Emellertid hanterar SPV också pensionsfrågor som rör svenska officerare och andra inom Försvarsmakten varför det skulle kunna dras slutsatser om vem som är anställd i skyddsklassade funktioner, dito gäller polisen, tullen, kustbevakning, annan underrättelseverksamhet, därtill andra ledande statstjänstemän och ävenså arvodesavlönade statsråd och riksdagsledamöter.

Enligt min mening är det av betydande vikt att sådan information stannar inom vårt lands territorium även om det säkert rent praktiskt och tekniskt inte skulle möta några hinder att flytta den datatekniska hanteringen till utrikes ort.

Mot ovanstående bakgrund vill jag fråga vad statsrådet avser att göra för att utröna vilka känsliga datahanterade personliga pensions- och avlöningssystem som, utan att nationella säkerhetsaspekter också vägs in, rent fysiskt kan förläggas utom vårt lands gränser.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1993 besvarad av

den 14 juli

Svar på fråga 2004/05:1993 om placeringen av Statens pensionsverks huvuddator

Statsrådet Sven-Erik Österberg

Gunnar Andrén har frågat mig @ mot bakgrund av uppgifter i pressen att det pågår diskussioner om att flytta Statens pensionsverks centraldator från Sundsvall till Finland @ vad jag avser att göra för att utröna vilka känsliga datahanterade personliga pensions- och avlöningssystem som, utan att nationella säkerhetsaspekter också vägs in, rent fysiskt kan förläggas utom vårt lands gränser.

Statens pensionsverk (SPV) administrerar statlig tjänstepension och tjänstegrupplivförsäkring samt tilläggsprodukter och tjänster inom pensionsområdet. Marknaden består av främst statliga myndigheter.

SPV tillhandahåller pensionsservice för samtliga myndigheter med ca 240 000 anställda och 230 000 pensionärer. SPV har som myndighet ansvaret för att denna service fungerar på ett säkert och effektivt sätt.

SPV har aldrig @ som antyds i Gunnar Andréns fråga @ haft egen stordatordrift utan har under årens lopp anlitat olika leverantörer. Efter den senaste upphandlingen anlitar SPV företaget Tieto-Enator för sin stordatordrift. SPV har numera inte någon drift av lönesystem utan endast pensionssystem.

Tieto-Enator meddelade förra året SPV att man önskade flytta stordatordriften till Finland. SPV svarade, bland annat efter kontakter med myndigheter med känsliga anställningsuppgifter, att verket accepterade att driften flyttades till Finland. Så har också skett nyligen. På sikt beräknas flyttningen medföra avsevärda effektivitetsvinster och besparingar för SPV.

Driften styrs i dag, liksom tidigare, från Sverige. Det är endast hårdvaran som finns i Finland. Tillgång till informationen finns endast i Sverige. Betryggande säkerhet råder vid behandling av uppgifterna.

SPV för dessutom en dialog med och får råd av sin tillsynsmyndighet i säkerhetsskyddsfrågor, nämligen Säkerhetspolisen.

Mot bakgrund av redovisningen ovan anser jag att säkerhetsaspekterna har uppmärksammats i samband med den genomförda flyttningen av datordriften. Dessutom sker en fortlöpande diskussion i frågan. Jag finner ingen anledning att i nuläget vidta någon åtgärd med anledning av vad som framkommit, men kommer att följa frågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.