Till innehåll på sidan

Överlämning av fångar till de afghanska myndigheterna

Skriftlig fråga 2008/09:1182 av Linde, Hans (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-08-27
Anmäld
2009-09-03
Besvarad
2009-09-10
Svar anmält
2009-09-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 augusti

Fråga

2008/09:1182 Överlämning av fångar till de afghanska myndigheterna

av Hans Linde (v)

till försvarsminister Sten Tolgfors (m)

Enligt Sveriges Radio den 27 augusti tog de svenska trupperna i Afghanistan, i samband med strider i juli, en fånge som därefter överlämnades till afghanska myndigheter. Detta skedde trots att bland annat Amnesty International hade visat att de afghanska myndigheterna, i synnerhet den afghanska säkerhetstjänsten NDS, systematiskt använder sig av tortyr. Amnesty har också visat, bland annat i en rapport från 2007, att fångar som överlämnats av bland annat Kanada och Danmark har utsatts för grova övergrepp och tortyr.

Trots detta uppger Olof Granander, chefen för den svenska insatsen i Afghanistan, till Sveriges Radio att Sverige inte kommer att göra någon egen uppföljning för att kontrollera vad som hänt med den berörda fången.

Sverige har i internationella avtal förbundit sig att inte överlämna fångar till länder där de riskerar bli utsatta för tortyr. Bland annat Amnesty har krävt att inga fångar ska överlämnas till de afghanska myndigheterna, ett krav som Vänsterpartiet delar.

Jag vill med anledning av detta fråga försvarsministern:

Vilka initiativ avser försvarsministern att vidta för att de svenska trupperna i Afghanistan ska upphöra med att överlämna fångar till de afghanska myndigheterna och för att en genomgripande uppföljning görs rörande det överlämnande som redan har skett?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1182 besvarad av Försvarsminister Sten Tolgfors

den 10 september

Svar på fråga

2008/09:1182 Överlämning av fångar till de afghanska myndigheterna

Försvarsminister Sten Tolgfors

Hans Linde har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att de svenska trupperna i Afghanistan ska upphöra med att överlämna fångar till de afghanska myndigheterna och för att en genomgripande uppföljning görs rörande det överlämnande som redan skett.

Ekot rapporterade den 27 augusti att svenska ISAF-soldater överlämnat en afghansk individ till afghanska myndigheter. Jag vill först klargöra händelsen: I samband med en beskjutning av svenska ISAF-soldater natten mellan den 23 och 24 juli omhändertogs två individer. Den ene, som var oskadd, greps av den afghanska polisen som ISAF samverkade med vid tillfället. Den andre individen, som skadades under skottlossningen, gavs vård på plats av de svenska ISAF-soldaterna. Han fördes sedan till ett tyskt fältsjukhus och därefter, den 18 augusti under uppsikt av Röda Korset, till ett afghanskt fältsjukhus.

De svenska soldaterna agerade hela tiden efter beslut av ISAF:s insatsledning i enlighet med kommandokedjan. Efteråt, den 22 augusti, följdes den skadade individen hälsotillstånd upp av den svenske ISAF-styrkans läkare, som kunde konstatera att detta hade förbättrats.

Det här är första gången som de svenska soldaterna överfört en afghansk individ till afghanska myndigheter. Primärt åligger det den afghanska regeringen att upprätthålla lag och ordning i landet. ISAF:s roll är enligt mandat från FN:s säkerhetsråd att stödja den afghanska regeringen i att skapa säkerhet i landet samt bistå vid återuppbyggnad och långsiktig utveckling i Afghanistan.

I sitt dagliga arbete har den svenska ISAF-styrkan ett ansvar för att uppträda och agera med full respekt för de mänskliga rättigheterna (MR) och de skyldigheter som åligger Sverige. Den svenska kontingenten agerar i enlighet med FN-mandat, operationsplan och order från ISAF:s insatsledning. Dess agerande sker hela tiden med beaktande av internationell rätt.

Det är med stort allvar vi tar del av uppgifter om tortyr och andra MR-kränkningar av frihetsberövade i Afghanistan. Vi följer läget i landet mycket nära. Grundläggande för att en individ ska kunna överlämnas är att det kan ske med respekt för folkrätten, inklusive de mänskliga rättigheterna. Ett överlämnande sker inte om det finns en grundad anledning att tro att en omhändertagen person är i fara att utsättas för tortyr.

Sverige har löpande tagit upp frågan om hanteringen av fångar med representanter för den afghanska regeringen och klargjort våra krav på behandling av frihetsberövade personer. De krav vi ställer gäller förstås oavsett om gripandet har skett av afghanska myndigheter eller internationella enheter. Vi förutsätter att Afghanistan avser att efterleva sina internationella åtaganden.

Sverige har föreslagit att ett bilateralt fånghanteringsavtal ska upprättas mellan Sverige och Afghanistan som tydligt klargör vilka rättigheter som frihetsberövade personer ska ha. Förhandlingar om ett sådant avtal har inletts med de afghanska myndigheterna men har ännu inte kunnat slutföras.

Möjligheten att frihetsberöva personer inom ramen för ISAF är nödvändig. Personer som hotar insatsens säkerhet behöver kunna omhändertas. Det kan även vara nödvändigt för att uppfylla det mandat säkerhetsrådet ålagt insatsen för att skapa säkerhet i landet. Svenskt deltagande i internationella insatser kommer alltid att ske i full överensstämmelse med de mänskliga rättigheterna.

Försvarsmakten kommer att se över hur överlämnade individers situation kan följas upp.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.