Till innehåll på sidan

Övergödningsutredningens konsekvenser för Hästsverige

Skriftlig fråga 2020/21:214 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-14
Överlämnad
2020-10-15
Anmäld
2020-10-16
Svarsdatum
2020-10-21
Sista svarsdatum
2020-10-21
Besvarad
2020-10-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Regeringen tillsatte 2018 tidigare partisekreteraren för Miljöpartiet Håkan Wåhlstedt till utredare i den statliga utredningen Övergödningsutredningen. När utredningen presenterades under året stannade hela Hästsverige upp. Hästbranschen pekas ut som den näring som behöver nya miljöregler för gödselhantering. Detta trots att det under många år pågått ett förbättringsarbete hos näringen, bland annat i form av den så kallade Hästgruppen, som under åren jobbat med förbättringsfrågor. Hästsverige har själva som bransch pekat ut detta som ett av många förbättringsområden och arbetar bland annat med det nya hästrådgivningspaketet inom Greppa näringen som ett exempel på bättre väg att gå fram på. Till detta har tyvärr regeringens utredare inte lyssnat, trots att det varit ihärdigt från branschen och ett pågående långsiktigt arbete.

Nu har vice statsminister och miljöminister Isabella Lövin (MP) tagit bladet från munnen i Sveriges Radio i slutet av september och lovat att ”dessa förslag är inget som regeringen föreslår eller planerar att gå fram med”. Hästsverige har nu under ett halvårs tid oroat sig, unga hästtjejer har fått höra att deras ridskola är i riskzonen för nedläggning, hästägare har varit uppgivna och hästföretagare har trott att de har stått vid ruinens brant. Därför är det viktigt att regeringen till riksdagen tydligen meddelar vad som gäller. Är detta ännu en statlig utredning som arbetat på regeringens direktiv men som alltså inte ska komma till någon nytta utan har oroat så många, så mycket, för länge?

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Är det nu helt klart, som ministern utlovat i en Sveriges Radio-intervju, att Övergödningsutredningens förslag och skrivningar angående Hästsverige och dess näringar inte kommer att gå fram som konkreta förslag från regeringen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:214 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Svar på fråga 2020/21:214 av Cecilia Widegren (M) Övergödningsutredningens konsekvenser för hästsverige

Cecilia Widegren har frågat mig om det nu är helt klart att Övergödningsutredningens förslag och skrivningar angående hästsverige och dess näringar inte kommer att gå fram som konkreta förslag från regeringen.

Övergödningen är ett stort problem i många sjöar, kustvatten och i Östersjön och det är nödvändigt att de åtgärder som gör mest nytta och har störst effekt kan genomföras. De svenska kusterna ska vara platser vi är stolta över och våra hav ska vara fulla med liv.

Övergödningsutredningen lämnade i februari 2020 sitt betänkande Stärkt lokalt åtgärdsarbete – att nå målet Ingen övergödning. Utredningens betänkande har varit ute på remiss till 31 augusti 2020 och fortsatt beredning av betänkandet och remissvaren sker nu i Regeringskansliet.

Jag delar inte den bild som Cecilia Widegren har kring utredningens inriktning med fokus på hästnäringen. Utredningen föreslår många olika åtgärder för att minska övergödningen av kustvatten, sjöar och vattendrag som rör flera sektorer. Dock inga konkreta förslag som rör hästnäringen utan under rubriken vidare uppdrag och utredningsbehov föreslås att Jordbruksverket och Sveriges lantbruksuniversitet ska få i uppdrag att ta fram underlag. Därmed delar jag inte den ensidiga bilden att förslaget i utredningen skulle få drastiska negativa konsekvenser för hästnäringen. Utan att i detalj föregå den fortsatta behandlingen av utredningens betänkande, ser jag generellt positivt på det förbättringsarbete som pågår inom hästnäringen och på att det tas fram information och råd som kan hjälpa verksamheter i hästbranschen i sitt miljöarbete. Regeringen har inte föreslagit och planerar inte att gå fram med de råd eller de exempel som utredningen ger för hästnäringen.

Jag ser positivt på den svenska hästnäringen som bidrar till såväl människors välmående som till en levande landsbygd. Hästen har en viktig betydelse på många olika områden där betade marker och naturupplevelser är delar av nyttan. Hästgårdar bidrar till såväl miljö- och naturvärden liksom till samhällsnytta med rehab, fritid, turism, arbetsträning och mycket mer.

Stockholm den 21 oktober 2020

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.