Öppen debatt om pensionssystemet

Skriftlig fråga 2011/12:209 av Johansson, Wiwi-Anne (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-12-05
Anmäld
2011-12-06
Besvarad
2011-12-14
Svar anmält
2011-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 december

Fråga

2011/12:209 Öppen debatt om pensionssystemet

av Wiwi-Anne Johansson (V)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

Den 11 november 2011 hölls ett seminarium kring pensionssystemet. Temat var om pensionssystemet håller vad det lovat. På flera punkter kan vi se att det inte blev som det sades. För några är det dock föga överraskande. Seminariet arrangerades av de fem rikstäckande pensionärsorganisationerna och det gav en del nya besked. Det gäller bland annat frågan om varför locket legat på för debatt och granskning av pensionssystemet och varför debatten stängs inne i pensionsgruppen. Det gäller både frågor som rör nya fiffiga omräkningar inför det senaste valåret om balanseringen och till exempel det nya upplägget av icke-valsalternativet i AP7. Det sades att det var naturligt att under implementeringsfasen, 1994–2011, inte stimulera debatt; det viktiga var att driva igenom det nya systemet. Pensionsgruppen ska dock från och med nu stimulera debatt, detta är till och med protokollfört. Man undrar vad som står i dessa protokoll, är de offentliga? Frågan är också på vilket sätt Pensionsgruppen ska stimulera debatt – ska det vara en debatt som enbart får handla om detaljerna och inte om själva pensionssystemets grunder? En bred offentlig debatt kan naturligtvis heller inte ersättas av en enmansutredning som inte får ifrågasätta pensionssystemets grunder.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet:

Kommer statsrådet att ta initiativ till att skapa debatt om hur hela pensionssystemet fungerat i verkligheten, och inte enbart om några detaljer, och i så fall på vilket sätt?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:209 besvarad av Statsrådet Ulf Kristersson

den 14 december

Svar på fråga

2011/12:209 Öppen debatt om pensionssystemet

Statsrådet Ulf Kristersson

Wiwi-Anne Johansson har frågat mig om jag kommer att ta initiativ till att skapa debatt om hur hela pensionssystemet fungerat.

Det är i år 17 år sedan pensionsöverenskommelsen slöts mellan fem av riksdagens partier och 13 år sedan det huvudsakliga regelsystemet röstades igenom med stöd av mer än 80 procent av riksdagens ledamöter. Några justeringar har gjorts sedan dess men i allt väsentligt har vi det system som då beslutades.

Pensionssystem är mycket långsiktiga åtaganden och lämpar sig därför dåligt för snabba, frekventa och stora ändringar. En 20-åring som i dag går in i förvärvslivet ska kunna lita på att pensionssystemet levererar enligt likartade principer även om 60–70 år. Det är därför angeläget med breda överenskommelser och signalen om att systemet ligger fast. Det är också det huvudsakliga skälet för att ha en beredningsgrupp som övervakar och vårdar systemet.

Det är inte detsamma som frånvaro av debatt. Pensioner är en viktig del av välfärdssystemet och jag välkomnar därför fortsatt debatt av alla delar i pensionssystemet. Pensionsöverenskommelsen innebär heller inte att det ska vara omöjligt att göra justeringar. Har man sagt det ska man dock också säga att sådana måste göras med stor varsamhet och utan att ändra pensionssystemets grundläggande och långsiktiga principer. Vi har, till skillnad mot många andra länder, ett finansiellt och politiskt stabilt pensionssystem med sunda grundläggande principer. Det kommer vi fortsätta att värna om.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.