onödig byråkrati

Skriftlig fråga 2004/05:246 av Andersson, Yvonne (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-10-29
Anmäld
2004-10-29
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-11-04
Svar anmält
2004-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 oktober

Fråga 2004/05:246

av Yvonne Andersson (kd) till justitieminister Thomas Bodström om onödig byråkrati

Kronofogdemyndigheterna har i sitt register ett antal skulder på mycket låga avgifter typ 50 kr. Dessa skulder vållar bekymmer både för gäldenärerna, de är ofta inte medvetna om dem, och för myndigheten. Kostnaderna för indrivning i tid och pengar kostar betydligt mer än själva skulden som ofta uppkommit på märkliga sätt. Vore det inte rimligt att kronofogdemyndigheten ges laglig möjlighet att avskriva skulder på förslagsvis 50 kr och därunder?

Vad avser statsrådet att göra för att förhindra onödig byråkrati av småskulder?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:246 besvarad av

den 4 november

Svar på fråga 2004/05:246 om onödig byråkrati

Finansminister Pär Nuder

Yvonne Andersson har frågat justitieministern vilka åtgärder han avser att vidta för att förhindra onödig byråkrati av småskulder. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Beträffande privaträttsliga fordringar finns en möjlighet att avsluta mål om små belopp, genom att kronofogdemyndigheten kan jämka förrättningskostnaderna för sökanden när endast ett obetydligt belopp återstår och på det sättet se till att fordran blir betald.

Det finns en rad bestämmelser som syftar till att göra indrivningen av offentligrättsliga fordringar effektiv. I bestämmelser som reglerar olika myndigheters hantering av fordringar ges i vissa fall möjlighet att avstå från indrivning av fordringar på små belopp. För exempelvis olika slag av skatter gäller en gräns på 500 kr.

När en offentligrättslig fordran har lämnats för indrivning inleds förfarandet genom att kronofogdemyndigheten anmanar gäldenären att betala inom en viss angiven frist. Betalas inte fordringen inom fristen fortsätter indrivningen vanligen med andra åtgärder. Kronofogde-myndigheten har dock en möjlighet att avbryta indrivningen tills vidare bland annat om ytterligare indrivningsåtgärder inte är försvarliga med hänsyn till kostnaderna och om indrivning inte heller krävs från allmän synpunkt. Fordringen ligger då kvar hos myndigheten till dess den preskriberas eller kan hanteras tillsammans med en senare inkommen fordran för indrivning hos samma gäldenär.

Den nu nämnda möjligheten kommer ofta till användning när det gäller små belopp som inte har betalats. Det kan dock ändå, som Yvonne Andersson påpekat, finnas skäl att införa en möjlighet att efterge offentligrättsliga fordringar på små belopp. Den frågan bereds för närvarande inom Finansdepartementet i samband med att organisationen av kronofogdemyndigheternas verksamhet ses över.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.