om behandlingshem för ungdomar

Skriftlig fråga 1999/2000:203 av Olsson, Rolf (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-11-12
Anmäld
1999-11-16
Besvarad
1999-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 november

Fråga 1999/2000:203

av Rolf Olsson (v) till socialminister Lars Engqvist om behandlingshem för ungdomar

Jag har blivit uppmärksammad på att enskilda/företag från andra EU-länder köper fastigheter på olika håll i Sverige, företrädesvis i Västsverige, och etablerar ungdomshem för vård och boende för ungdomar från ifrågavarande land. De fall jag fått redovisat är från Tyskland. Detta görs utan att de söker de tillstånd som krävs för ungdomsinstitutioner. Detta innebär att verksamheten pågår utan den tillsyn som krävs för sådana hem eftersom de oftast inte är kända av socialtjänsten och länsstyrelserna. Om de också är okända för hemlandets behandlings- och vårdmyndighet har inte gått att utröna men det kan väl antas att placeringen är gjord av sociala myndigheter i hemlandet. Något utbyte av kontakter har dock inte skett mellan länsstyrelser och det land som gjort placeringen. Det har också framgått att ungdomarna har varit en längre tid på hemmet utöver de tre månader varefter uppehållstillstånd krävs.

Dessa förhållanden håller nu på att skapa problem för polis och de lokala sociala myndigheterna.

Min fråga till socialministern är därför:

Vilka åtgärder på EU-nivå, eller i andra internationella sammanhang, avser regeringen att vidta för att lösa problemen med olagligt etablerande av vård- och behandlingshem?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:203 besvarad av

den 1 december

Svar på fråga 1999/2000:203 om behandlingshem för ungdomar

Socialminister Lars Engqvist

Rolf Olsson har frågat mig vilka åtgärder på EU-nivå, eller i andra internationella sammanhang, regeringen är beredd att vidta för att lösa problemen med olagligt etablerande av vård- och behandlingshem av tyska vårdgivare.

Jag vill börja med att konstatera att socialtjänstlagen är tillämplig för alla som vistas i Sverige oavsett vistelsen är tillfällig eller mer långvarig. Socialtjänstlagen innehåller bestämmelser om att det krävs ett medgivande från socialnämnden om en familj tar emot ett barn eller en ungdom för stadigvarande vård och fostran. Socialnämnden har möjlighet att fatta beslut om att förbjuda en enskild person att ta emot en underårig i sitt hem om barnets bästa kräver det. I lagen finns också bestämmelser om tillstånd för yrkesmässigt bedriven verksamhet i form av hem för vård eller boende. Länsstyrelsen och socialnämnden har ansvar för tillsyn över hem för vård eller boende.

En medborgare i ett EU-land kan vistas i Sverige i tre månader utan uppehållstillstånd. Den som avser att stanna längre ska söka tillstånd före inresan till Sverige. Enligt uppgifter från Invandrarverket har verket inte fått några signaler om att detta inte fungerar.

Naturligtvis ska även utländska vårdgivare som ämnar bedriva verksamhet i Sverige följa de regler och bestämmelser som finns här i landet och således omfattas av de krav vi ställer på verksamheter som vårdar barn och ungdomar. Jag har inte för avsikt att i dag föra frågan vidare men kommer att följa utvecklingen. Om förhållandena inte kan åtgärdas inom ordinarie tillsynsmyndigheters arbete är jag beredd att återkomma i frågan.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.