Ökad samverkan på vägarna

Skriftlig fråga 2021/22:106 av Ellen Juntti (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-11
Överlämnad
2021-10-11
Anmäld
2021-10-12
Svarsdatum
2021-10-20
Sista svarsdatum
2021-10-20
Besvarad
2021-10-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Enligt uppgifter från branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag (SÅ) finns cirka 680 000 lastbilar registrerade i Sverige. Till detta tillkommer cirka 10 000 utländska lastbilar som kommer till Sverige dagligen. Antalet anmälda rena transportstölder, det vill säga från lastbilar, ligger på omkring 2 000 stycken per år.

All typ av kriminalitet, människosmuggling, narkotikatransporter, transportstölder, dieselstölder, stulna bilar och båtmotorer, gängkriminellas transporter med mera färdas och transporteras på det svenska vägnätet. Till detta tillkommer trafikbrott av olika slag. Trots detta har antalet trafikpoliser minskat drastiskt, och i dag är antalet cirka 200.

Detta innebär att det är i princip riskfritt att använda vägnätet för alla typer av kriminella transporter. Detta känner även utländska stöldligor till.

SÅ har sammanställt en enkät om stölder i samverkan med polisen och Larmtjänst, som presenterades den 29 september. Kritiken mot polisens engagemang och tillgänglighet är svidande. Lönlöst att anmäla brott, bristande intresse från polisen, ingen återkoppling om anmälan görs, brottsanmälningar läggs ner direkt, långa väntetider hos polisen med mera är något av den kritik som framkommer. Endast 45 procent anmäler alltid när de utsatts för brott.

Detta är mycket dåligt då chaufförer finns ute på vägarna dygnet runt och ofta märker om något avviker från det normala. Deras iakttagelser kan vara avgörande för polisen att lösa olika sorters brott. I enkätsvaren framkommer att 14 procent av de svarande bevittnat något som kan ha varit brott men inte tipsat polisen om detta. Många uppger att anledningen är att det är för långa svarstider hos polisen.

89 procent av de svarande är positiva till att anmäla och tipsa om detta kunde göras lättare, exempelvis genom en app.

Enligt SÅ saknas säkra rast-och uppställningsplatser för lastbilstransporter.

Vägsamverkans mål är att kriminaliteten ska minska, tryggheten på vägarna öka och att iakttagelser som avviker från det normala ska meddelas polisen. SÅ och Larmtjänst kommer på eget initiativ att i samverkan med polisen starta upp projektet Vägsamverkan, med Grannsamverkan som förebild, för att öka engagemanget, tryggheten och säkerheten dygnet runt på det svenska vägnätet.

Min fråga till statsrådet Mikael Damberg är:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att minska kriminaliteten och öka tryggheten på det svenska vägnätet?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:106 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)


Svar på fråga 2021/22:106 av Ellen Juntti (M)
Ökad samverkan på vägarna

Ellen Juntti har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att minska kriminaliteten och öka tryggheten på det svenska vägnätet.

Regeringen har vidtagit en mängd åtgärder för att minska kriminaliteten och öka tryggheten för att därmed skapa ordning och reda på vägarna. Låt mig nämna ett urval.

Regeringen anser att det har funnits skäl att kartlägga och analysera den nuvarande kontrollverksamheten på yrkestrafikområdet och har därför låtit en utredare ta fram förslag på förbättrande åtgärder. Utredningen om effektivare kontroller av yrkestrafik på väg har lämnat över sitt betänkande till regeringen som bland annat innehåller förslag om att förtydliga myndighetsansvaret för välutrustade och ändamålsenligt placerade kontrollplatser. Dessa platser är viktiga för att kunna genomföra effektiva vägkontroller av yrkestrafiken. Betänkandet har remitterats och ärendet bereds nu inom Regeringskansliet.

Trafikverket har dessutom regeringens uppdrag att se över hur bristen på säkra uppställningsplatser för yrkestrafiken längs större vägar kan avhjälpas. I uppdraget ingår att underlätta kommersiell etablering av säkra uppställningsplatser för yrkestrafiken samt att tillsammans med branschen titta på möjliga affärsmodeller som kan främja en tillräcklig utbyggnad.

Den 1 augusti 2021 fick Tullverket utökade möjligheter att ingripa mot brott som ligger utanför myndighetens ordinarie verksamhet, som till exempel utförsel av misstänkt stöldgods. Regeringen har därtill gett en särskild utredare i uppdrag att ta ställning till om Polismyndigheten har tillgång till tillräckligt effektiva verktyg i gränsnära områden eller om de behöver förbättras. Uppdraget redovisas den 19 november 2021.

Det är även viktigt med en tillgänglig polis för att förbättra situationen på vägarna. Här utgör utbyggnaden av Polismyndigheten en central del och regeringen genomför en historisk satsning på myndigheten. Målet är att från ingången av 2016 till utgången av 2024 öka antalet polisanställda med 10 000, och vid halvårsskiftet hade antalet anställda ökat med 7 000. Enligt Polismyndigheten är det möjligt att nå målet.

Polismyndigheten har nyligen redovisat det uppdrag som den fick förra året att utveckla myndighetens trafikarbete, inklusive kontroller av yrkestrafiken. Det är positivt att myndighetens kontroller av yrkestrafiken väsentligt har ökat de senaste åren. Polismyndigheten framför att myndighetens tillväxt kommer att innebära en faktisk ambitionsökning i trafiksäkerhetsarbetet eftersom alla poliser i yttre tjänst utför kontroller i trafiken. Myndigheten uppger även att resursen för kontroll av yrkestrafiken kommer att utökas de kommande åren. Utöver vikten av trafikarbete är arbetet betydelsefullt eftersom polisen i trafikkontrollerna upptäcker exempelvis efterlysta personer, narkotika, vapen, människosmuggling och internationella stöldligor. Därutöver är myndighetssamverkan en förutsättning för Polismyndighetens arbete på en lång rad områden såsom kontroller av yrkestrafik och arbetet mot organiserad brottslighet.

Det är glädjande att förtroendet för polisen är fortsatt högt. Den senaste Nationella trygghetsundersökningen (NTU) från 2021 visar att 58 procent av befolkningen har stort förtroende för polisens sätt att bedriva sitt arbete. Detta är den högsta nivån i NTU hittills, och en ökning med 16 procentenheter sedan 2017. Regeringen kommer fortsätta sitt arbete för att minska kriminaliteten och öka tryggheten på det svenska vägnätet.

Stockholm den 20 oktober 2021

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.