Ökad produktion av flytande biogas

Skriftlig fråga 2021/22:1287 av Jens Holm (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-17
Överlämnad
2022-03-17
Anmäld
2022-03-18
Svarsdatum
2022-03-23
Sista svarsdatum
2022-03-23
Besvarad
2022-03-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Rysslands anfallskrig mot Ukraina aktualiserar vikten av att snabbt göra oss oberoende av fossila bränslen. Enligt färska uppgifter från Energimyndigheten som jag har tagit del av härstammade hela 29 procent av den flytande naturgasen, LNG, från Ryssland. Det innebär att 157 000 ton av den totala LNG-importen på 540 000 ton kommer från Ryssland. LNG är ett fossilt bränsle som till stor del används inom sjöfarten. LNG kan ersättas med svensktillverkad klimatsmart biogas. Biogas har mycket hög klimatprestanda och bidrar till att minska växthusgasutsläppen när fossila bränslen ersätts.

Ny forskning från Svenska Miljöinstitutet (IVL) och Chalmers visar att det finns en mycket stor potential för ökad svensk produktion av flytande biogas, LBG. Deras forskningsresultat visar att det är fullt möjligt att producera de mängder LBG som sjöfarten behöver – men det krävs en kraftfull utbyggnad av antalet biogasanläggningar i Sverige. Med rätt form av satsning skulle Sverige kunna tiofaldiga dagens produktion av flytande biogas till 20 terrawattimmar per år. För att uppnå det skulle det behövas upp till tio nya större svenska biogasanläggningar om året.

Regeringen har tidigare beslutat om ett produktionsstöd för biogas, något som Vänsterpartiet länge har efterfrågat. Men för att produktionen ska kunna öka än mer, och i synnerhet att mer flytande biogas ska kunna produceras, behövs en mer aktiv politik från regeringen. Rysslands anfallskrig och den än mer akuta klimatkrisen talar för att vi behöver höja tempot i omställningen mot 100 procent förnybar energi.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Avser statsrådet att verka för nya åtgärder och styrmedel för att ytterligare öka produktionen av biogas i Sverige, i synnerhet flytande biogas?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1287 besvarad av Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

I2022/ 00703 Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1287 av Jens Holm (V)
Ökad produktion av flytande biogas

Jens Holm har frågat mig om jag avser att verka för nya åtgärder och styrmedel för att ytterligare öka produktionen av biogas i Sverige, i synnerhet flytande biogas.

Den nuvarande situationen visar på behovet av en påskyndad energiomställning och utfasning av fossila bränslen, dels för att minska behovet av import av fossila bränslen från Ryssland, dels för klimatets skull.

Regeringen vidtar ett flertal åtgärder för att främja produktion av hållbara förnybara drivmedel, liksom investeringar i produktion och distribution av biogas, vilket även slås fast i den klimatpolitiska handlingsplanen (prop. 2019/20:65). För att öka stödet till inhemsk biogasproduktion har exempelvis 200 miljoner kronor satsats på ett innovationskluster för flytande biogas under perioden 2018–2022. Vidare avsätts 500 miljoner kronor för 2022 i syfte att öka produktionen av biogas och stärka producenternas konkurrenskraft. Under år 2023 och 2024 föreslås 700 miljoner kronor per år tillföras för samma ändamål. Satsningen föreslås fortsätta till 2040, med en kontrollstation 2024.

Utöver det har Statens energimyndighet haft i uppdrag att analysera behovet av och förutsättningarna för ytterligare styrmedel för biodrivmedels-anläggningar med nya tekniker. Uppdraget redovisades i oktober 2021 och förslagen analyseras nu vidare inom Regeringskansliet.

Stockholm den 23 mars 2022

Khashayar Farmanbar

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.