Ökad konkurrenskraft för åkerinäringen

Skriftlig fråga 2019/20:915 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-07
Överlämnad
2020-02-07
Anmäld
2020-02-11
Svarsdatum
2020-02-12
Besvarad
2020-02-12
Sista svarsdatum
2020-02-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Svensk åkerinäring dras med stora problem då konkurrensen mot utländska åkerier och oseriösa åkare är hård. Risken finns att den svenska åkerinäringen snart kommer att försvinna från Sverige. Konsekvensen av detta blir färre svenska jobb och åkerier. Dock kommer inte transporterna att minska utan vi kommer att se transporter där chaufförerna har sämre villkor, sämre lön och saknar kollektivavtal. Utländska åkerier tankar ofta sina fordon med ett bränsle som är sämre för miljön då Sverige ställer höga krav på bättre bränslen.

Trafikutskottet konstaterade bristande konkurrenskraft för länge sedan, och den 19 april 2017 skickades ett tillkännagivande till regeringen. Tillkännagivandet handlade om att skyndsamt stärka den svenska åkerinäringens konkurrenskraft.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

När avser ministern att återkomma till riksdagen med ett förslag om stärkt konkurrenskraft för svensk åkerinäring?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:915 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)




Svar på fråga 2019/20:891 av Sten Bergheden (M)
Konkurrenskraftsutredningen för Sveriges åkerier och svar på fråga 2019/20:915 av Åsa Coenraads (M)

Ökad konkurrenskraft för åkerinäringen

Sten Bergheden har frågat mig när jag kommer att tillsätta konkurrenskraftsutredningen för Sveriges åkerier och därmed uppfylla riksdagens tillkännagivande. Åsa Coenraads har frågat näringsministern när ministern avser att återkomma till riksdagen med ett förslag om stärkt konkurrenskraft för svensk åkerinäring. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på båda dessa frågor. Jag svarar på frågorna gemensamt.

Regeringen har genomfört en rad åtgärder som stärker konkurrenskraften för svensk åkerinäring, inte minst genom insatser för att motverka fusk och oschysst konkurrens inom transportsektorn. Ordning och reda på vägar och schyssta villkor är högt prioriterat av regeringen och en mängd åtgärder har införts så som klampning, höjda sanktionsavgifter, skärpt beställaransvar och öronmärkta resurser för utbildning av poliser och bilinspektörer i cabotagekontroller. Den 22 augusti 2019 beslutade regeringen att ge en särskild utredare i uppdrag att se över hur kontrollverksamheten av yrkestrafik på väg bedrivs och lämna förslag på förbättrande åtgärder, inklusive organisatoriska åtgärder, för att flera ska följa reglerna på området (dir. 2019:51). I uppdraget ingår också att utredaren ska analysera i vilka fall det är lämpligt att genomföra sanktionsväxlingar på området utöver de som redan är genomförda och ta fram förslag till hur detta i så fall kan ske. Det övergripande syftet med översynen är att skapa en ordning för att genom effektivare kontroller och sanktionssystem främja brottsbekämpningen och trafiksäkerheten samt åstadkomma en god social situation för förarna och en sund konkurrens inom yrkestrafiken.

Regeringen kommer inom kort att i den årliga skrivelsen till riksdagen mer i detalj redovisa vilka åtgärder regeringen har vidtagit med anledning av riksdagens tillkännagivande.

Stockholm den 12 februari 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.