Ofria val i Vitryssland

Skriftlig fråga 2007/08:1612 av Andrén, Gunnar (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-09-04
Anmäld
2008-09-04
Besvarad
2008-09-17
Besvarad
2008-09-18
Svar anmält
2008-09-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 september

Fråga

2007/08:1612 Ofria val i Vitryssland

av Gunnar Andrén (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

I slutet av september äger parlamentsval rum i Belarus, Vitryssland, och återigen visar president Lukasjenko sin misstro mot väljarna och sin regims svaghet genom att inte tillåta ens en tillstymmelse till fria val. Valet sker i 110 enmansvalkretsar. För att bli godkänd som kandidat ska 1 000 underskrifter samlas in av en initiativgrupp för kandidaten i den valkrets där vederbörande avser att kandidera.

De allra flesta oppositionella kandidater har nekats registrering på byråkratiska grunder. Två av dem är Vladimir Novosiad, tidigare fri och liberal parlamentsledamot, och Sergej Kazlovskij, båda från det socialliberala Partiet för frihet och framsteg (PSP).

Min fråga till utrikesminister Carl Bildt är:

Vilka åtgärder avser utrikesministern att verka för att Sverige vidtar – och Sverige inom EU – för att tydliggöra för president Lukasjenko att folkstyre förutsätter fria och hemliga val med fria partier och fria kandidater, som tillåts prövas av väljarna och inte av regimens administration?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1612 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 17 september

Svar på fråga

2007/08:1612 Ofria val i Vitryssland

Utrikesminister Carl Bildt

Gunnar Andrén har frågat mig vilka åtgärder jag avser att verka för att Sverige vidtar – och Sverige inom EU –  för att tydliggöra för president Lukasjenko att folkstyre förutsätter fria och hemliga val med fria partier och fria kandidater, som tillåts prövas av väljarna och inte av regimens administration.

Bristen på demokrati och respekt för mänskliga rättigheter i Vitryssland väcker fortsatt oro. Den vitryska regimens åsidosättande av bland annat yttrandefriheten är något som med regelbundenhet påtalas av svenska regeringsföreträdare såväl som representanter för EU. Regeringens politik gentemot Vitryssland strävar som bekant efter att stärka respekten för demokrati och mänskliga rättigheter i landet, och bidra till att Vitryssland kan ta del av det europeiska samarbetet. Det svenska utvecklingssamarbetet är utformat för att bidra till detta mål. EU har vid flera tillfällen uttryckt viljan att utveckla och förstärka relationen med Vitryssland om de vitryska myndigheterna vidtar åtgärder för att respektera mänskliga rättigheter, demokratiska värderingar och rättsstatens principer. I brist på framsteg på dessa områden behåller EU restriktiva åtgärder mot Vitryssland, bland annat ett förbud mot inresa i EU av det politiska ledarskapet.

Det är positivt att den vitryska regeringen tillåter internationella observatörer att övervaka valet till det vitryska parlamentets andra kammare, representanthuset, som äger rum den 28 september. Sverige skickar 3 långtidsobservatörer, 15 korttidsobservatörer samt 2 statistiker för att inom ramen för OSSE/ODIHR övervaka valet i Vitryssland. Det är regeringens förhoppning att valet kan genomföras i linje med internationella normer, att den demokratiska oppositionen bereds möjlighet att delta i valprocessen på lika villkor inklusive ges tillträde till statlig media och att oppositionens kandidater kan registrera sig utan problem och så vidare. Valprocessen har hittills lämnat en hel del i övrigt att önska. Samtidigt som detta inger oro bör den slutgiltiga bedömningen av valet göras först när ODIHR publicerat sin valobservationsrapport.

I och med frisläppandet av de sista politiska fångarna har de vitryska myndigheterna tagit ett viktigt steg i riktning mot att möta omvärldens förväntningar. Den vitryska regeringen har i och med valet ytterligare en möjlighet att visa att man på allvar vill ta steg i demokratisk riktning. Jag hoppas att man tar vara på denna möjlighet. Regeringen kommer att fortsatt noga följa utvecklingen i Vitryssland, och inom EU kommer diskussionerna om relationen till Vitryssland att fortsätta i ljuset av parlamentsvalet.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.