Nordstream II

Skriftlig fråga 2019/20:2117 av Hans Wallmark (M)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2020-09-04
Överlämnad
2020-09-07
Anmäld
2020-09-08
Svarsdatum
2020-09-16
Sista svarsdatum
2020-09-16
Besvarad
2020-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Giftattacken mot den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har återigen påmint Europa och världen om den ryska regimens hot mot såväl de egna medborgarnas som omvärldens säkerhet. Kremls grundläggande människosyn skiljer sig från vår, vilket tydliggörs såväl av behandlingen av landets demokratiska krafter som av dess invasionskrig mot grannländer.

Återigen påminns vi också om behovet av en tydlig europeisk hållning – och förmåga att projicera makt. Den planerade gasledningen Nordstream II i Östersjön anses stärka den ryska regimens ställning, finansiellt såväl som geopolitiskt. Ett EU som ökar sitt beroende av rysk energi eroderar säkerheten på vår kontinent. Därtill går ökat energiberoende av Ryssland emot energiunionens grundtankar.

Efter giftattacken mot Navalnyj har nu ledande tyska politiker lyft frågan om att EU och Tyskland nu måste agera för att stoppa Nordstream II. Ett sådant ställningstagande skulle sända en tydlig signal till Kreml att vi inte accepterar dess politik mot såväl medborgare som omvärld.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern såväl i EU som bilateralt gentemot den tyska regeringen att lyfta frågan om att stoppa Nordstream II?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2117 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:2117 av Hans Wallmark (M)

Nordstream II

Hans Wallmark har, mot bakgrund av bland annat giftattacken mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, frågat huruvida jag i EU och bilateralt gentemot den tyska regeringen kommer att lyfta frågan om att stoppa Nord Stream 2.

Regeringen formulerar sin hållning till Nord Stream 2 med utgångspunkt i en bred analys av projektets energipolitiska, rättsliga och säkerhetsmässiga implikationer för europeiska intressen. Respekten för folkrätten är ett väsentligt svenskt säkerhetspolitiskt intresse.

Det nyligen konstaterade mordförsöket på politikern Aleksej Navalnyj väcker såväl bestörtning som indignation. Detta var ett uppenbart försök att tysta den politiska oppositionen i Ryssland. Att angreppet därtill skedde med ett kemiskt stridsmedel utgör ett brott mot internationell rätt, som förbjuder all användning av kemiska vapen.

Regeringens ståndpunkt sammanfaller helt med det EU27-uttalande som publicerades den 3 september med krav på en transparent utredning och att de ansvariga ska ställas till svars samt uppmanar den ryska sidan till samarbete med den internationella organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) för att säkerställa utredningens oberoende. Detta har jag offentligt uttryckt i flera sammanhang och statsminister Löfven uttalade sitt fulla stöd för den tyska hållningen efter möte med förbundskansler Merkel den 3 september. Diskussionen om hur detta påverkar EU:s relation till Ryssland har redan inletts i Bryssel. Tyskland har i officiella uttalanden öppnat för möjligheten att det inträffade kan få konsekvenser för Nord Stream 2.

Regeringen följer noggrant utvecklingen i nära dialog med övriga EU-medlemsstater och kan samtidigt med glädje notera att Aleksej Navalnyjs hälsotillstånd har förbättrats under de senaste dagarna.

Stockholm den 16 september 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.