Nödvändiga åtgärder för de äldre

Skriftlig fråga 2019/20:1309 av Per Ramhorn (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-07
Överlämnad
2020-05-07
Anmäld
2020-05-12
Svarsdatum
2020-05-13
Sista svarsdatum
2020-05-13
Besvarad
2020-05-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sveriges strategi har varit att till varje pris skydda riskgrupperna från att smittas av covid-19. Särskilt viktigt har det varit att hindra smittan från att komma in på landets äldreboenden. Vi kan nu konstatera att regeringen har misslyckats med detta på ett katastrofalt sätt.

Coronaviruset har tagit sig in på minst 541 äldreboenden i Sverige. Från norr till söder rör det sig om tusentals äldre som har smittats på boenden. 

Ett nationellt besöksförbud infördes av regeringen den 1 april 2020. Då hade redan 90 kommuner runt om i landet bekräftade eller misstänkta fall av coronasmittade äldre på äldreboenden. Andra nordiska länder införde besöksförbud betydlig tidigare. Danmark införde till exempel nationellt besöksförbud på äldreboenden redan den 18 mars.

Vi kan konstatera att regeringens åtgärder har varit för små, för få och alldeles för sent insatta. Regeringen har tillåtit en större samhällsspridning än övriga nordiska länder, och samtidigt saknas en tydlig plan för hur de äldre ska skyddas. 

Det kan därför konstateras att regeringen inte har vidtagit nödvändiga åtgärder för att förhindra att människoliv gått till spillo, eftersom Sverige valde en annan strategi med betydligt färre restriktioner än våra nordiska grannländer. De äldre har fått betala det högsta priset, eftersom regeringen valde en strategi som uppenbarligen inte fungerar.

Av den anledningen vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Varför vidtog inte ministern och regeringen tidigt de nödvändiga åtgärder som krävdes för att coronaviruset inte skulle ta sig in på landets äldreboenden, vilket hade förhindrat dödsfall, och anser ministern och regeringen att den svenska strategin, med betydligt mindre restriktioner än våra nordiska grannländer, hittills har varit framgångsrik?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1309 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/04125

/SOF

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1309 av Per Ramhorn (SD)
Nödvändiga åtgärder för de äldre

Per Ramhorn har frågat mig varför jag och regeringen inte tidigt vidtog de nödvändiga åtgärder som krävdes för att coronaviruset inte skulle ta sig in på landets äldreboenden, vilket hade förhindrat dödsfall, och om jag och regeringen anser att den svenska strategin, med betydligt mindre restriktioner än våra nordiska grannländer, hittills har varit framgångsrik.

Åtgärderna regeringen vidtagit till följd av utbrottet av covid-19 har syftat till att minska smittspridningen och ytterst till att skydda riskgrupper, särskilt äldre. En viktig utgångspunkt har varit att noga överväga den expertkunskap som myndigheterna bidrar med samt att rätt åtgärd behöver sättas in vid rätt tillfälle för att få så stor effekt som möjligt.

Att smittan nu finns på flera äldreboenden i landet är därför mycket oroande. De som bor på äldreboenden är i allmänhet sköra och beroende av personalens vård och omsorg. De kan därmed inte på samma sätt som andra välja att hålla avstånd. Det är därför otroligt viktigt att ansvariga inom äldreomsorgen säkerställer att den personal som är på arbetet är symptomfri och också ser till att det finns fungerande utrustning och rutiner. Regeringen har vidtagit åtgärder för att ge alla incitament till anställda att stanna hemma med minsta symptom. Regeringen har också infört ett nationellt besöksförbud på samtliga landets äldreboenden, vilket syftar till att minska risken för smitta från besökande. Vidare har Socialstyrelsen fått i uppdrag att säkerställa tillgången till skyddsutrustning och annat sjukvårdsmaterial. Regeringen har gett landets länsstyrelser i uppdrag att hjälpa Socialstyrelsen i samordningen kring kommunernas behov av skyddsutrustning och sjukvårdsmateriel. Socialstyrelsen har även regeringens uppdrag att ta fram, sammanställa och sprida information till personal inom socialtjänstens verksamhetsområden. Inom ramen för uppdraget har myndigheten tagit fram digitala utbildningar till såväl ny som befintlig personal om att bl.a. hindra smittspridning och att använda skyddsutrustning.

De olika länderna befinner sig i olika faser av pandemin och vill jag framhålla att det är för tidigt att jämföra hur framgångsrik ländernas respektive strategi är. Detsamma gäller jämförelser mellan olika kommuners strategier att skydda äldre för smitta.

Stockholm den 13 maj 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.